СРБИЈА ЈАВЉА

СВЕ ИХ ЈЕ ПОБИЛО! Појавио се ужас какав није забележен у Србији! Мештани очајни, страхују за безбедност!

Непријатан мирис јаког интензитета, већ пету годину шири се дуж корита реке Грачанке у средишњем делу Лапљег Села и једним делом суседног српског села Преоца, стварајући велике проблеме домаћинствима који живе у непосредној близини.

Из Општине Грачаница поручују да је загађивач са територије општине Приштина, а мишљење мештана ових села је да се ради о приватној фирми из Ајвалије која у реку испушта опасне материје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То доводи до међуопштинског проблема јер се загађивач налази на територији општине Приштина, а цеви у општини Грачаница.

„Ми смо лоцирали неке цеви одакле се испушта отпадна вода у корито Грачанке и уколико градске власти Приштине не предузму конкретне кораке самоиницијативно ћемо их затворити”, рекао је градоначелник Грачанице Срђан Поповић. Он додаје да је на терен излазила и једна заједничка инспекцијска екипа из Грачанице и Приштине, али није било разултата.

„Као градоначелник морам да предузмем нешто не би ли спречио заразу и не би ли услови живота били бољи, јер ово заиста нема смисла и прелази све границе трпељивости“, рекао је Поповић и нагласио да су мештани Преоца и Лапљег Села с разлогом револтирани, али и уплашени за здравље своје деце.

Сећајући се када је вода у реци била чиста и када су се у њој деца купала, осамдесетогодишња Љубинка Костић из Лапљег Села каже да не памти да је икада било горе

“Од несносног смрада не можемо ни прозоре да отворимо, а воду из бунара не користимо годинама. Ту су и ројеви комараца од којих не можемо да живимо”,- прича ова старица.

Уместо крекета жаба који се раније чуо, житеље чији су домови уз реку буди неописив смрад који је нарочито интезиван у вечерњим и раним јутањим часовима.

„Ма, смрди и лети и зими, али је сад због ових врућина најгоре“, каже у пролазу мештанин Преоца.

Непријатан мирис је, по причи Срба у овом месту, посебно несносан када реком потече бела течност за коју сумњају да је опасан отров.

„Од када су почели да пуштају ту белу воду, ми крекет жабе нисмо чули, све их је то побило“, каже Живко Начић (87).

Осим житељима, смрад из Грачанке смета и власницима угоститељских објеката који из дана у дан имају све мање гостију.

„Гостима хотела љубазно препоручујемо да не отварају прозоре, али и поред тога имамо жалбе да због смрада нису могли да спавају. Нешто хитно мора да се предузме, јер ово више не може да се толерише “, – каже Далибор Јоцић, радник хотела “Константин” у Лапљем Селу.

 

Извор: Ало.рс