Србија

Вучић и Мекалистер разговарали и о изборима!

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на састанку са званичником ЕП Дејвидом Мекалистером да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, а када је реч о предстојећим изборима, да је Београд спреман за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

Вучић и Мекалистер, председавајући Одбором за спољне послове Европског парламента, разговарали су о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

Председник Вучић је честитао Мекалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Комитетом за спољне послове.

Током сусрета двојица саговорника су констатовали да Србија спроводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије најјаснији.

Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права.

Александар Вучић и Александар Боцан-Харченко
© ТАЊУГ / ДИМИТРИЈЕ ГОЛЛ
Састали се Вучић и Боцан-Харченко
Он је рекао да Србија поздравља договор земаља-чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.

Председник Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси, наводи се у саопштењу прес-службе председника Србије.

Двојица саговорника су разговарали и о предстојећим изборима.

Мекалистер је позитивно оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона.

Тим поводом председник Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

„Када је реч о раду парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је Европској комисији на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања“, додао је председник Вучић.

Мекалистер је поздравио и нове инфраструктурне пројекте, истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2019.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031