Србија

ИЗ МАТЕЈЕВОГ ТЕЛЕФОНА МОГУ ДА СЕ ИЗВУКУ СВИ ПОДАЦИ?

Фото: Фејсбук принтскрин

Стручњаци за телекомуникације су објаснили да ли и како могу да се извуку информације из телефона који је био у води 5 месеци и који припада Матеју Перишу.

Мобилни телефон који је пронађен у џепу панталона, када је у среду из Дунава код Аде Хује у Београду извучено тело Матеја Периша, могло би коначно да да одговор на питање зашто је млади Сплићанин кобне ноћи истрчао из клуба „Готик“, трчао улицама, па се утопио. Из пронађеног телефона највероватније се могу извући готово сви подаци, иако је телефон готово пет месеци био у води, а најважнији могу бити фотографије и снимци из кобне ноћи, објашњавају за Блиц стручњаци за телекомуникације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агонија која је трајала 5 месеци, од тренутка када је Сплићанин Матеј Периш нестао у ноћи између 30 и 31. децембра 2021. ,коначно је обустављена после пет и по месеци, након што је његово тело пронађено у Дунаву код Ада Хује. Обдукција је разрешила мистерију о начину наступања Матејеве смрти и утврђено је да се двадесетседмогодишњи Сплићанин утопио у леденом Дунаву, али главно питање – зашто је уопште те ноћи Матеј оставио пријатеље, истрчао из клуба и потом ушао или упао у воду, може добити одговор након анализе његовог телефона.

Картица може да се спаси

Према речима судског вештака Бранислава Благојевића, оно што је за почетак најбитније јесте у каквом стању је телефон који је пронађен заједно са телом, те да ли има неких механичких оштећења на истом.

„У 99 одсто случајева у којима сам ја радио са таквим или сличним телефонима, од телефона не остане ништа, посебно ако је овако дуго у води. Ипак, картица може да се спаси и после толико времена, и са ње МУП може да очита податке, посебно оне од последњих неколико дана који ће, и те како, значити у истрази“, прича за „Блиц“ Благојевић.

Када је о самим картицама реч, судски вештак Миле Петровић објашњава да се њиховим испитивањем баве одређене научне институције, те да сама процедура траје око три месеца.

„Картица се може очистити од блата, воде, свега. Сама процедура траје око месец дана, међутим, судећи према притисцима медија и целокупне заинтересоване јавности, вероватно ће у случају Матеја то трајати и краће“, прича Петровић.

За саму истрагу пронађеног Матејевог телефона битне су и базне станице које прате кретање корисника паметних мобилних телефона, па ће и оне бити узете у обзир приликом расветљаваја овог случаја.

„Подаци са базне станице су јако прецизни, са њима нема грешке. У Београду имамо неколико хиљада базних станица, тако да, где год да се налазите, бићете лоцирани, а то нема везе са тим да ли сте наш или страни држављанин. Ове базне станице региструју око 60 параметара, најбитнији су они који се баве саобраћајем, док су у случају Матеја вероватно проверени и сви остали“, говори Благојевић, док Петровић сматра како ће и сама физичка оштећења која су у моменту проналаска била присутна на телефону доста тога рећи о случају и смрти Сплићанина.

Оператери имају снимљене разговоре, позиве, поруке…

И док је садашњи проналазак мобилног телефона огромна ствар када је даља истрага смрти Матеја Периша у питању, велику улогу играју и сами мобилни оператери који су у обавези да чувају податке са телефона корисника у временском периоду од три године.

„Мобилни оператери имају много да кажу у оваквим случајевима, и њихове услуге могу да буду од виталног значаја. Они су ти који имају податке о позивима, порукама, имају снимљене разговоре за протекле 3 године“, говори Перовић.

МУП је пре неколико месеци саопштио да су са базних станица прикупљени подаци о кретању Периша кобне ноћи, и последњи сигнал његовог телефона ухваћен је баш код Великог ратног острва, што је и у почетку истраге његовог нестанка, указивало на то да је Сплићанин завршио у води. Стручњаци за телекомуникације кажу и да је готово сигурно да је МУП од оператера набавио и све поруке и позиве које је Периш примио и послао критичне ноћи. Ови подаци, међутим, до данас нису представљени јавности.

„Мобилни оператери су вероватно већ одавно доставили све те разговоре, поруке и позиве, као и друге податке које поседују тужилаштву. Моје мишљење је да се о њима и даље не говори у јавности како не би дошло до ометања истраге, док морамо да имамо у виду и то да се ради о хрватском држављанину, и да је у истрагу укључен и Интерпол. У другачијим околностима, ситуација би свакако била транспарентнија, док је овако све јако нејасно“, наводи Благојевић.

„Епилог случаја никад ближи“

Још једно средство које би могло да помогне самој истрази јесте и „Адванцед Мобиле Лоцатион“ систем који наша држава и даље нема, а који такође има могућност прислушкивања паметних телефона. Ипак, судећи према речима Благојевића, није сасвим тачно да такав систем не постоји у Србији.

„Када је реч о средству „Адванцед Мобиле Лоцатион“ за коју се сматра да га Србија нема, а које може да прислушкује паметне телефоне, то није тачно. Имају је одређене службе, и то не државне, већ приватне, али оне не морају своје податке које имају да поделе са државом, нису у обавези, заправо. Ми сада не знамо да ли је тужилаштво можда дошло до истих. То је за сада исто под знаком питања“, говори Благојевић.

Благојевић истиче и како је поред телефона, велика и олакшавајућа околност свакако и пронађено тело, те да ће истрага сада ићи много бржим током, те да ћемо ускоро можда чути и детаљније објашњење шта се тачно догодило Матеју Перишу кобног дана.

„Мислим да се чекало да се пронађе тело, па ће се сада, када је то и урађено, коначно полиција објавити епилог. Мислим да је сасвим реално да разрешење целог овог случаја око Матеја Периша добијемо у што скоријем периоду“, закључио је судски вештак Бранислав Благојевић.

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: МОНДО/Блиц