Србија

Застрашујућа упозорења лекара: Паметни телефони стварају ЗАВИСНОСТ КАО ДРОГА И АЛКОХОЛ!

Pixabay.com

Паметни мобилни телефони освојили су последњих година човечанство и постали сатавни део живота људи, али и деце. Научници и лекари дошли су до поражавајућих сазнања да смартфони осим што драстично мењају свет и друштво, погубно делују и на децу и то на начин који нико није очекивао.

Они тврде да кад паметни телефон дате у руке својој деци то је као да сте им дали грам кокаина. Тврде дасе ствара иста зависност као што је зависност од дроге или алкохола. Иако пружа могућност да будете хипер-повезани, давање паметног телефона деци може да произведе веома штетне ефекте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Врхунски стручњак за болести зависности Манди Салигари је 2017. године сугерисала да када детету дате паметни телефон то је као да му „дајете грам кокаина“. Она је објаснила да Снапцхат и Инстаграм могу бити једнако опасни у стварању зависности код тинејџера као дрога и алкохол. Као резултат, имамо тинејџере које треба лечити. Салигари је рекла да се време проведено испред екрана мобилних телефона често занемарује као потенцијално средство изазивања зависности код младих и датреба хитно предузети мере против ове зависности.

“Увек кажем људима, када детету дајете таблет или телефон, заправо им дајете флашу вина или грам кокаина”, рекла је и додала „Зашто посвец́ујемо толико мање пажње тим стварима него дроги и алкохолу када делују на исте мождане импулсе?“, упитала је Салигари.

Она је нагласила да родитељи више не могу да контролишу своју децу када је у питању употреба мобилног телефона. Студије показују да 4 од 10 родитеља не успева да спречи своју децу да користе смартфон. И чини се да се ствари погоршавају, јер чак и млађа деца, до шест година, изузетно добро управљају таблетом или мобилним телефоном.

Салигари тврди да је најбољи начин за спречавање и сузбијање зависности од мобилних телефона увођење строгих правила, и код куће и у школи. Овај програм се назива „паметна анестезија“ и захтева употребу мобилног телефона само кад је то потребно.

Сигурно јер да ће се деца и тинејџери у почетку бунити и пролазити кризу сличну било којем овиснику, ал родитељи требају даостану доследни и врло чврсти и не попуштају, упркос плакању и мољењу деце. Једино тако можете спасити детињство свог сина или кћери!

С обзиром на то да просечно америчко домац́инство гледа телевизију готово девет сати дневно, чини се да се сви у одређеној мери суочавају са зависношћу од технологије.

Салигари, која води клинику у Лондону, рекла је да око две трец́ине њених пацијената има између 16 и 20 година и да траже лечење од зависности. Приметила је „драматично повец́ање“ још пре десет година када су многи њени пацијенти били још млађи.

„Много мојих пацијената су девојчице од 13 и 14 година које су се упустиле у секстинг и које то описују као „сасвим нормалну ствар “, напоменула је Салигари.

Секстинг је насиље које има сексуалне конотације. Сексуално онлине узнемиравање се најчешће дешава када деца желе да задиве симпатију, када их пријатељи притискају или наговарају да то уради или као одговор на сексуалну поруку.

Повећање „секстинга“ директно је повезано са устаљеном праксом коришц́ења мобилног телефона за слање разголићених фотографија. То постаје „погрешно“ само уколико родитељ сазна, објаснила је Салигари. Ако децу науче самопоштовању, мања је вероатноц́а да ц́е се на тај начин експлоатисати“, рекла је она. “То је питање самопоштовања и питање идентитета”.

Извор: Курир