Регион Србија

ЗНАО САМ ДА ЈЕ СВЕ ПРОПАЛО КАД СУ ОБУКЛИ ЖУТИ ЏЕМПЕР! Лазански у јутарњем проговорио о издаји Крајине! У студију настао МУК

Нови амбасадор Србије у Русији и војно-политички аналитичар Мирослав Лазански био је гост емисије Ново јутро на ТВ Пинк код водитеља Предрага Сарапе.

Тема емисије била је злочиначка акција „Олуја“ и бесрамно слављење етничког чишћења у Хрватској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Хрватска своју историју почиње да броји од 1991. Свој идентитет заснивају искључиво на догађајима из последње деценије 20. века. Они се никада нису дистанцирали ни од НДХ – каже Лазански.

Чувени коментатор истиче како су Србима отимали станове и имовину у Хрватској, као и да је тај број много већи од 250.000 људи.

Лазански се пита каква је будућност народа који слави трагедију четврт милиона Срба и има ли ту онда заједничке будућности.

Он се осврнуо и на коментаре хрватског министра одбране Дамира Крстичевића о новима Олујама.

– Министар није уперио прстом у никог. Не желим да га правдам, али он је истакао уколико би неко угрозио територију Хрватске да су они спремни да понове акцију каква је била Олуја – каже Лазански.

Сарапа је подсетио госта да је бивши председник Хрватске Стјепан Месић отворено претио Србима говорећи о пресецању Републике Српске.

– Добро, Стипица је имао разних периода у свом животу – рекао је Лазански кроз осмех и подсетио на његову приврженост партизанима, па потом усташама, па приврженост југословенству и чувену изјаву да је испунио задатак када је нестала Југославија.

– Месића не бих узимао озбиљно. Он се прилагођава, један час је против Срба, други није – додао је Лазански.

Лазански каже да су Албанци са Косова већином учествовали у хрватским паравојним и војним формацијама.

– Хрвати су вратили Албанцима ту врсту услуге тако што су слали своје официре као инструкторе ОВК на Косову. Постоје индиције да је и Крстичевић био један од инструктора – наводи Лазански.

РСК је издана?!

Лазански се упитао и како је могуће да војске РСК и Републике Српске мирно посматрају како хрватске снаге девет месеци у зимским условима граде пут преко Динаре и стварају терен за удар на Книн са севера, а удар са југа је био веома тешко изводив. Већина генерала ЈНА је полагала испит на одбрани средње Далмације.

– Ово је историјско питање, многи сада спекулишу о томе да ли је било издаје, али сазнаћемо.

Руководство на Палама је гледало свој интерес и покушало да заштити себе. Војска Републике Српске није мрднула ни током операције Бљесак

Џими Картер је стигао на Пале и наводно договорио поделу БиХ . Картер је добио милион долара за ту посредничку улогу,  и добио жути џемпер. Такав жути џемпер су носили и Ђани Демикелис и Геншер, а то кад сам видео знао сам да је договор пропао. Требало је да западни делови буду евакуисани, а да се Србима да источни део према Србији. Американци су одустали од договора када су се Срби повукли из западних делова БиХ. Убрзо је уследила Сребреница и све оно што се дешавало на истоку БиХ.

Улога Американаца у Олуји је била кључна. Два Ф-14 су полетела то јутро са носача авиона и бомбардовала репетитор Ћићевац изнад Книна и пресекли све радио везе крајишким Србима.

Амерички пензионисани генерали су ангажовани и они су имали легитимно право да учествују у Олуји, али је Хрватска купујући њих, купила и њихове везе.

Туђман је био окружен трустовима мозгова из дијаспоре и Хрватске, а Крајина није имала такву интелектуалну, нити политичку елиту. Такође, однос са Плама и Београдом није био добар. Тада сам још писао после Бљеска да пешчани сат цури и да је питање времена када ће напасти Крајину – каже Лазански.

Руски центар у Нишу

– Није ми јасно зашто госпођа Трајковић види ту шпијунски центар. Ту нема ни ограде, свако може доћи тамо. Треба бити стварно злонамеран, па тврдити да је неко направио шпијунски центар насред међународног аеродрома.

Русија је за нас важна и штити наш интерес на међунардном плану, али не треба очекивати да ће њихова војска десантирати на Косово и слично – наводи Лазански.

Улазак у ЕУ

Упитан о уласку Србије у ЕУ и евентуалној блокади Србије од стране Хрватске, Лазански каже:

– О уласку Србије у ЕУ одлучиваће Немачка, Француска и САД.

Помирење

Лазански је истакао да док год не буде поштовања за све жртве, тешко да ће бити помирења на Балкану.

 

Извор: Ало.рс