Србија

Дачић: Зашто би Срби летовали тамо где их мрзе! Хрватска да осуди нападе на наше сународнике!

Ако Црна Гора или Хрватска мисле да треба да воде антисрпску политику онда не разумем како очекују да долазе туристи из Србије, запитао је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Ако Црна Гора или Хрватска мисле да треба да воде антисрпску политику онда не разумем како очекују да долазе туристи из Србије, запитао је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Зашто би људи ишли да летују тамо где их мрзе?“, запитао је он и додао је то као кад би Американци кренули да летују у Ирану.

Дачић је гостујући на ТВ Пинк апеловао на политичаре да се угледају на обичан народ, у чијим међусобним односима нема сукоба ни анимозитета.

Као навијач Партизана, Дачић је после пласмана у Лигу Европе изнео наду да ће овај клуб некога у групи и победити.

„Србија је велесила у кошарци и велика ствар да наши најбољи кошаркаси играју, желим да освојимо злато, то би било лековито“, рекао је Дачић и додао да су нам победе су нам потребне, и на спортском, економском, и политичком плану.

Нисам чуо да је у Србији неко претучен само зато што је овде гледао „Динамо“, прокоментарисао је спрски шеф дипломатије Ивица Дачић изјаву председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да није сваки инцидент етничког карактера, наглашавајући да би такве инциденти у Хрватској требало „једноставно да осуде“.

Дачић је оцено да је у Хрватској антисрпска кампања у континуитету, свеједно да ли је у току нека кампања за изборе.

„Они негирају своје злочине из прошлости, а инсистирају на злочинима Срба из 90-тих. Ми треба да заједно имамо позицију да осуђујемо све злочине“, рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Он се запитао да ли је нормално, у 2019. гоидни, да још причамо о свему томе, и додао да је то је доказ колико је промашена прича, која стално подстиче неке инциденте и утиче на животе људи.

„Хоћемо ли ми да и данас живимо у племенским сукобима?“, запитао се Дачић и оценио да је све ствар рационалног интереса да се живи заједно у овом региону.

Он је подсетио на иницијативу једног од кандидата за председника Хрватске Зорана Милановића који је као премијер у Београду предлагао да се односи нормализују тако што би се о проблемима разговара по корпама, где би у једној била питања из прошлости, у другој садашњи, а у трећој прилике да се сарађује у будућности.

„После су кренуле расправе у Хрватској, и све је отишло у заборав“, рекао је Дачић и оценио да је то у суштини једини добар приступ да би имали боље односе.

Он је подсетио да ће Хрватска од 1. јануара преузети председавање ЕУ и да би њихови погледи „морали да буду шири“.

Дачић је оценио и да Хрватска део континуитета има и са Независном државом Хрватском која није створена „декретом из Берлина“, а стизала је до Земуна, Новог Сада и Шапца.

Он је рекао да су неупоредиви НДХ и Недићев режим у Србији током Другог светског рата, јер „Недић нема злочина према Хрватима, него према Србима“.

„Ми никада нисмо рехабилитовали било какве марионетске режиме, ни људе који су били у служби окупатора у Другом светском рату“, рекао је Дачић и додао да је он избацио слику Недића из зграде Владе Србије.

ДАЧИЋ: НЕПОЗИВАЊЕ У ПОЉСКУ БЕЗРАЗЛОЖНА ПОЛИТИЗАЦИЈА

Није било разлога за овакву политизацију при позивању у Пољску на обележавање годишњице почетка Другог светског рата, оценио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом изостанак позива Србији и Русији да присуствују, а позивања Немачке и Хрватске.

Дачић је оценио да је позивање „ствар организатора“, а приметио је да су позване само чланице ЕУ, НАТО и земље такозваног Источног партнерства у коме су бивше совјетске републике, што је „искривљавање и ревизија историје“.

„Ако је разлог не позивања Русије што узела део Пољске, па и Немачка их је напала па је позвана, не знам критеријуме позивања“, рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је рекао да није било разлога за овакву политизацију и да га је то подсетило и на обележавање годишњице потписивања примирја у Првом светском рату у Француској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: „НОВОСТИ“ ИСТРАЖУЈУ: Пољаци славе са окупаторима, руске и српске жртве заборавили

„У Пољској је обележавање годишњице нечега што никада не би смело да се понови“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да су Французи увидели да су погрешили у третману Србије и додао да је то један од разлога што је председник Емануел Макрон приликом посете додатно показао позитиван однос.

„Макронова посета била је од великог значаја за Србију јер сада он нас помиње у позитивном контексту“, рекао је Дачић и додао да смо са Француском направили мало партнерство које мора да се негује.

Извор: Вечерње Новости