Свет

ИЗДАТО ДРАМАТИЧНО САОПШТЕЊЕ! Премијер најавио АНЕКСИЈУ једне велике територије!

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху најавио је данас да ће у случају свог реизбора анектирати Долину Јордана и север Мртвог мора који се налазе у Западној Обали.

Нетанијаху је раније преко свог портпарола најавио како ће данас издати „драматично саопштење“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том саопштењу, Нетанијаху је такав потез назвао „одбрамбеним зидом“ обећавши да ће „применити израелски суверенитет“ у Долини Јордана коју описује као израелску источну границу.

Председник владе даље је изјавио да ће још насеља са Западне Обале следити случај након што администрација америчког председника у целости обкави свој „мировни план века“.

– Амерички мировни план биће објављен одмах после избора. У питању је велики изазов као и велика шанса. Историјска шанса – рекао је Нетанијаху. Иако се налази на палестинској територији, Западна Обала је тренутно под потпуном израелском контролом, још од потписивања Споразума из Осла од стране Палестинске ослободилачке организације и Израела 1993. године. Долина Јордан заузима 60 процената територије Западне Обале, али је слабије насељена.

Западна Обала је копнена територија која тренутно није призната као део ниједне суверене земље иако је под номиналном контролом Изреала како сматрају УН и већина светских земаља. Сами Израелци Западну Обалу називају „спорним подручјем“.

Тренутно се 40 одсто подручја (и већина становништва) налази под ограниченом цивилном надлежношћу Палестинске самоуправе, док Израел одржава војну контролу (укључујући јеврејска насеља, руралне територије и границе). Већину становништва Западне обале чине Палестинци (84 одсто) док остатак углавном чине јеврејски досељеници.

Извор: Ало.рс