Србија

Приштина у тоталној паници, састанак Вучић – Помпео уговорен тајно!

Београд — Албански политичари страхују од промене става Беле куће након сусрета Вучића и Помпеа у Њујорку, сазнаје Блиц.

Лист пише да је изненадни састанак председника Србије Александра Вучића и другог човека САД Мајка Помпеа узнемирио званичнике у Приштини, који су о сусрету обавештени дан пре него што је до њега дошло.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже извор Блица из дипломатских кругова, састанак је чуван у најстрожој тајности и представља потпуно нови моменат.

„Сва заседња генералне скупштине Уједињених нација се користе да би се на маргинама сусретали званичници и решавали отворена питања. До сада је била пракса да се албански званичници и дипломате срећу с људима из америчке администрације, која је покровитељ косовске државности, али се то сада променило“, наводи саговорник листа.

Како каже, Хашима Тачија и Беџета Пацолија на тим је састанцима сада заменио председник Србије, а све можда не би било толико „горко“ за Приштину да није чувано у тајности.

„Дипломате из Приштине на челу са Вљором Читаку, амбасадорком, зову своје контакте и покушавају да одгонетну ко је и како уговорио састанак председника Србије у другог човека Америке. Иначе, како наши саговорници кажу, састанак Вучића и Помпеа био је пријатељски, али веома тежак“, казао је извор Блица.

Он наводи да је Помпео од Вучића први пут чуо неке ствари кроз које Срби на северу пролазе.

Додаје да се Вучић након састанка са америчким државним секретаром у одвојеним сусретима састао са замеником помоћника државног секретара Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном.

На свом Инстаргам налогу Вучић је написао да је то био дуг, озбиљан и одговоран разговор, а да је Косово била доминантна тема разговора с Вилсоном.

Извор: Б92