Свет

ТРАМП ДОНЕО ОДЛУКУ! Србија у потпуном шоку!

Фото: Јутјуб

Амерички председник САД Доналд Трамп објавио је на свом Твитер налогу да је отпустио саветника за националну безбедност Џона Болтона.

Вест о Трамповој одлуци да смени Болтона проширила се муњевито светом, а посебно је одјекнула у Србији, у којој је сад већ бивши саветник за националну безбедност САД био веома наклоњен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је на свом Твитер профилу саопштио да је синоћ информисао Џона Болтона да његове услуге више нису неопходне у Белој кући.

„Веома се не слажем са већином његових предлога, као и остали у Администрацији. И због тога сам замолио Џона за његову оставку, коју ми је јутрос и уручио“, написао је Трамп на Твитеру и захвалио се Болтону на досадашњој сарадњи.

Трамп је најавио да ће новог саветника за националну безбедност именовати идуће седмице.

Биографија Џона Болтона

Џон Болтон рођен је 1948. у радничкој породици, као прво дете ватрогасца из Балтимора и мајке-домаћице. С временом се издигао из своје средине, дипломирао је права на престижном универзитету Јејл. Рано се посветио политичкој каријери. Болтон је био део администрације још у време Роналда Регана, а високе функције обављао је током председниковања оба Буша.

Од 2001. до 2005. Болтон је био помоћник државног секретара за контролу наоружања и међународну безбедност и управо њега оптужују да је манипулисао подацима о наводном постојању ирачког оружја за масовно уништење.

Од августа 2005. до децембра 2006. био је амерички амбасадор при Уједињеним нацијама, организацији коју је критиковао током већег дела политичке каријере.

Говорио је да Уједињене нације не постоје већ да постоји једна “међународна заједница” која може бити вођена само од стране једине праве силе на свету – САД.

Економист је тада писао да је Болтон најконтроверзнији амбасадор ког су Сједињене Државе икада послале у УН.

Уз Пола Волфовица, Дика Чејнија, Залмаја Калилзада и неколицину других био је покретачка снага идеје о инвазији Ирака 2003. године, због чега се налазио на мети оштрих критика либерала. У време док је био саветник Доналда Трампа за националну безбедност залагао се за војну опцију против Ирана због нуклеарног програма и војну интервенцију против Венецуеле.

 

Извор: Ало.рс