loading...
Србија

У ком свету они живе? Скандалозна изјава! БРИТАНАЦ ИЗ ЕУ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА СЕ НЕ БРАНИ ОД ПОДМУКЛИХ ШИПТАРСКИХ НАПАДА

Фото: Јутјуб

Известилац за Србију Дејвид Мекалистер позвао је косовске власти да опозову одлуку о таксама на производе из Србије и БиХ, а Србији поручио да упркос тренутне тешке фазе у односима са Приштином настави путем реформи и добросуседских односа

Известилац за Србију Дејвид Мекалистер је поводом дебате и усвајња резолуције о Србији поручио да је земља на предовала на свом европском путу и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији.

– Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније, а та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења иако разумем да није лак тренутка у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стрене Приштине – поручио је Мекалистер.

Известилац за Србију каже да је свесан да и Београд и Приштина имају своје забринутсти, али да је бриселски дијалог место и формат где се те ствари морају решавати.

– Јасно је једно, а то је да је одлука Kосова да уведеу 100 посто таксе на робу из Србије и БиХ јасно кришење ЦЕФТА и јасан сигнал против духа добросуседске сарадње између Београда и Приштине – каже Мекалистер.

Он је навео и очекивање да ће Србија у децембру отворити три нова поглавља, али и додао да ће коначну одлуку о томе донети земље чланице ЕУ.

У сваком случају то ће бити још једно признање о напретку Србије у последњих шест месеци, оцењује Мекалистер

Дејвид Меклаистре је подсетио да је Србија од 2014. године отворила 14 поглавља у приступним преговорима са ЕУ од чега су два приверемено и затворена.

Известилац за Србију је пред финално гласање о Резолуцији о Србију у Европском парламенту као прву од три кључе тачке свог извешатаја о невео јачање владавине права и имплементацију независносног правосуђа у Србији.

– Kао друго желим да похвалим економски напредак Србије. Мислим да су Влада и Парламент у Србији направили важне економске реформе у циљу добробити грађана и компанија – изјавио је Мекалистер.

Kао трећу кључну тачку за Србију Дејвид Мекалистер је издвојио наставак политике добросуседских односа и помирења у региону Западног Балкана.

 

Извор: Tanjug

loading...