Издвајамо Свет

Катаклизма је НЕИЗБЕЖНА, и Србија на УДАРУ ПРИРОДЕ: Урагани и пожари су САМО ПОЧЕТАК, човечанство је НА ИВИЦИ ИСТРЕБЉЕЊА

Ситуација је преозбиљна.

– Ако сви заједно не предузмемо озбиљне кораке на спречавању климатских промена, само метан ослобођен из вечно залеђене земље због пожара могао би да проузрокује несагледиве последице по човечанство – упозорава социолог и футуролог Милан Николић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Највише забрињава то што горе шуме у Сибиру, милиони хектара. Шуме се пале саме или због високих темература, а оне никада нису гореле. Испод њих у пермафросту – вечно залеђеној земљи – скривена је велика количина метана из праисторије, а метан 200 пута јаче делује као гас на стварање ефекта стаклене баште од ЦО2 – рекао је Николић.

Према његовим речима, избацивање метана у атмосферу подигло би температуру до краја века у просеку можда и за 10 степени. Растом температуре за само шест степени, тврди он, нестала би половина биљних и животињских врста, растом за 10 опстале би само најупорније врсте, а за 15 степени – не било више услова за пољопривреду.

– Ако температура у просеку порасте за седам степени, ледници се топе, ниво мора расте до 10 метара и многи градови, Њујорк и Лондон, као и цела Флорида, биће под водом – каже он.

Николић додаје да се предвиђа да би на нашем простору могла бити пустиња као у Африци, али наглашава да постоје начини да се спрече црне прогнозе.

– Могли бисмо да се боримо ефикасније против загревања платенете ако би се мање новца трошило на оружје и ратовање, отимање нафте и гаса, као и фосфатних горива, који су довели до отопљења – каже Николић.

Како оцењује, ако би се за борбу у спасавању цивилизације и планете издвајало више капитала, могуће би било да се океан посеје гвожђем, па би планктони усисали ЦО2 и метан.

Он скреће пажњу да Србија, без обзира на чињеницу да се свет из дана у дан суочи са неком великом катастрофом попут урагана Доријана до великих пожара у којима су горела и горе непрегледна пространства Сибира, Гренланда, Аљаске и Амазоније остављајући неизбрисиве последице по човечанство, нема ни озбиљну анализу шта ће се дестити ако се ствари по питању климатских промена не промене.

Како додаје, чињенично гледано ситуација је преозбиљна, пређен је праг преко кога без огромних напора и заједничких снага није могуће решити проблем.

– Због нечега нам се чини да се све дешава неком другом и када је температура 45 степени, а због тога би могло, како каже да нам се деси да завршимо као кувана жаба. Имамо још нешто више од 10 година да урадимо нешто озбиљније, како би спречили катастрофу – сматра он.

Николић кривца за овакво стање види и у домининацији неолибералне идеологије у свету, која је, сматра, пала на свим тестовима.

– Владају интереси уског круга људи, нестаје пијаћа вода и храна. Извесно је, каже, да ће већ средином века на планети бити 10 милијарди људи, да це хране и воде бити упола мање, и да ће вештацка интелигенција узнапредовати толико да ће све теже моћи да се контролише.

Николић подсећа да је ватрена стихија из дан у дан гутала шуме чак и у крајевима у којима се то до сада никада није дешавало, остављајући видљиве трагове и на сателитским снимцијма.

– Људска похлепа само у Амазонији успела је да изазове огромну штету за већ и онако алармантне климатске промене и раст температуре чије ће се последице тек сумирати – рекао је он и подсетио да је у Амазонији до данас избило више од 70.000 пожара.

Према речима Николића, највећи део десетина хиљада пожара у Амазонији је подметнут, а разлог за то је, како каже, узгој уљане репице за био дизел који је штетнији и канцерогенији од обичног горива.

– Основна ствар је да се спаљују плућа планете – плућа која производе 20 одсто прозиводње кисеоника – рекао је Николић и додао да су управо због интереса појединаца у проблему и Уругвај и Перу и Венецуела… и цела латино америчка џунгла.

Према његовим речима, забрињавајућа ситуација је и у Африци где се бележи 70 одсто свих светских пожара.

Николић упозорава да између човека и природе постоји вековни уговор – дрвећу дајемо ЦО2 и метан у замену за кисеоник и ако тај договор прекршимо дирекно ћемо уништити себе.

 

Извор: Тањуг