Србија

ВЕЋЕ ПЛАТЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ, ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА ОД 1. ЈАНУАРА, најавио Синиша Мали на РТС!

Фото: Јутјуб

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да ће пензионери до краја године добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а да се повећање пензија очекује од првог јануара 2020. године. Запослени у јавном сектору могу очекивати повећање плата до краја године.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Синиша Мали је рекао да ће сви пензионери до краја године добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а да се повећање пензија очекује од првог јануара 2020. године.

– До краја године наши најстарији суграђани треба да очекују јендократно 5.000 динара, ако калкулације буду тачне, уз повећање од 1. јануара – видећемо колико ће бити сходно швајцарској формули – каже Мали.

Министар финансија је рекао да запослени у јавном сектору могу очикивати повећање плата до краја године.

– До краја године биће повећање плата у јавном сектору, врло брзо за десетак дана, само да погледамо како нам стоји буџет, до половине септембра знаћемо колики ће проценат повећања бити – истакао је министар.

Мали истиче да постоји велики број изазова, успорава немачка економија, еврозона – све то може да утиче на стопе раста наше економије.

– Ситуација у буџету је таква да резултати економских реформи из 2014. године дају за право да резултате и ефекат вратимо грађанима Србије кроз повећање плата и пензија – истакао је Мали.

Квалитет живота по питању инфраструктуре расте сходно томе да инвестирамо што више кроз национални ивестициони програм, а са друге стране, истиче Мали, желимо да животни стандард што пре дође до нивоа који је потребан.

– У децембру ћемо са повећањем плата имати просечну плату од преко 500 евра. Дакле, почели смо са 320, пре пар година, полако али сигурно идемо ка подизању животног стандарда без угрожавања макроекономске стабилности, кроз стабилне финансије – закључио је Мали.

Угледни часопис Фајненшел тајмс у најновијем броју објавио је да Србија привлачи скоро 12 пута више страних инвестиција него економије њене величине.

– Ово је веома добра вест за грађане, само у року од три недеље две добре вести. Најпре смо проглашени за рекордера по питању броја страних директних инвестиција, 107 прошле године. Пре два дана и по обиму инвестиција смо број један у свету, доминира кинеска фабрика у Зрењанину – истиче Мали.

Рекао је да га охрабрује да је у првих шест месеци ове године имамо 1,9 милијарду евра страних директних инвестиција што је 31,1 одсто више него у истом периоду прошле године.

Министар финансија каже да имамо тренд раста страних директних инвестиција, а са више инвестиција има и више новца у буџету, уз мању стопу незапослености.

– Пре пар дана Завод за статистику изашао је са податком да нам је стопа незапослености 10,3 одсто од када се тај параметар рачуна, од 2004. године – никада нам нижа стопа независности није била, са суфициром у буџету наша економија је на здравим ногама и то је последица тешких економских реформи од 2014. године – истакао је Мали.

Извор: Информер.рс