Србија

КУРТИ НЕ ПРЕСТАЈЕ СА ПРЕТЊАМА: Треба уништити СРБЕ НА КОСОВУ !

Северна и јужна „Трепча“ требало би да се уједине, изјавио је лидер Самоопредељења Аљбин Курти.

– Мислим да ће се Митровица ујединити са “Трепчом“. У “Трепчу“ није улагала Приштина и наша влада, него Србија и то не би смело да се понови – рекао је Курти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да је „присуство Србије и даље проблем на северу Косова“ и да ће његова будућа влада „искоренити“ то присуство сарадњом са локалним Србима који, према његовим речима, „трпе хомогеност Србије“.

– Морамо да будемо присутни институционално на северу Косова, да служимо свим грађанима, било да су Срби или Албанци – изјавио је Курти, уз најаву да ће у општинама са српском већином јужно од Ибра такође бити присутне косовске институције.

Одговор Српске листе:

– Српски народ на Косову и Метохији и Српска листа никада неће дозволити реализацију антисрпских, противзаконитих и опасних намера Приштине и призивање ратних сукоба, те ћемо заједно са нашим грађанима пружити најодлучнији отпор оваквим активности увек и на сваком кораку, а у циљу заштите права и интереса српског народа.

Ово наводи Српска листа у саопштењу у коме још истиче:

– СЛ захтева од Европске уније, САД, УНМИК, КФОР, Квинте, али и свих осталих међународних актера да најхитније и најоштрије осуде најаве Аљбина Куртија којима најављује противправно и насилно отимање Трепче и уједињење Северне и Јужне Митровице, чиме се најдиректније призивају ратних сукоби са несагледивим последицама по мир на Косову и Метохији, али и целом западном Балкану.

– Намера да се силом реализују великоалбанске идеје којима Курти тежи је несумњиво у мору противзаконитих иницијатива и предлога Аљбина Куртија најгора, и уколико се међународна заједница на њих оглуши данас, можда ће за позиве на мир за пар недеља бити касно, саопштава СЛ.

– Потребно је да све међународне мисије на Космету преузму превентивне мере којима би послали јасне поруке да опстанак српског народа не сме бити угрожен услед болесних амбиција великоалбанских промотера. Предуго траје ћутање међународних представника на серију запаљивих изјава из Приштине, а које изазивају забринутост код свих грађана, посебно Срба на Косову и Метохији – закључује СЛ.

Извор: Srbijadanas.com