Здравље Издвајамо

Овај лек су повукли са тржишта, због сумње да изазива КАНЦЕР !

У петак је уклоњено 11 серија медикамента за смањење лучења желудачне киселине, лекари саветују да пацијенти прате упутства

Да ли су пацијенти који су пили „ранитидин“, лек за смањење стварања желудачне киселине, а који садржи нечистоће Н-нитрозодиметиламин (НДМА), због чега је пре три недеље повучен са тржишта у Србији, у опасности од појаве рака, питање је које засад још неће добити одговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фактор НМДА

Али да се нешто дешава, говори податак да је опет, у петак, Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) упутила писмо здравственим радницима у којем стоји да је сада са тржишта повучено још 11 серија тих лекова, а две остале блокиране у магацину.

Према истим информацијама, реч је о другом произвођачу у односу на оне од пре три недеље, али је разлог за повлачење остао исти – и они садрже супстанцу НДМА, баш као и претходни повучени лекови 27. септембра, коју је Европска агенција за лекове (ЕМА) оценила као вероватни хумани канцероген, тј. изазивач рака код људи.

– ЕМА ће проучити податке како би проценила јесу ли болесници који користе „ранитидин“ под било каквим ризиком од НДМА, те ће обавестити јавност чим информације буду доступне – наведено је на сајтовима српске (АЛИМС), али и Хрватске агенције за лекове (ХАЛМЕД), која је, такође, обавестила јавност да се ти лекови повлаче из Хрватске.

Одговарајући на питање да ли су грађани који су пили „ранитидин“, који је садржао НДМА у потенцијалној опасности од добијања канцера, проф. др Слободан Чикарић, један од најчувенијих српских онколога и бивши директор Института за онкологију и радиологију Србије, каже за Курир да би требало послушати Европску агенцију за лекове.

– И то у вези са оним делом да је та супстанца вероватни хумани канцероген. Дакле, ако они тако кажу, онда не био требало пити такав лек – навео је он, што је у складу са тренутном праксом повлачења лека са тржишта.

Теорија

Прим. др Невенка Димитријевић, председница Секције опште медицине Српског лекарског друштва (СЛД), објашњава за Курир да је „ранитидин“ јако дуго у употреби и да се налази у слободној продаји, тј. сами пацијенти га купују у апотекама.

– Ако бисмо дословно тумачили информације ЕМА, онда би пацијенти могли да буду у опасности од НДМА. Али засад, укључујући Европску агенцију за лекове, немамо сазнања о свему томе јер нико не зна колико су лекова и у којим количинама попили сви ти људи. Такође, данас се та врста лекова мање користи него раније, а питање је да ли су исте те супстанце биле у лековима и пре 15 година, као и да ли су надлежни у свету тек сада то утврдили. Ако су знали раније, зашто ништа нису предузели? – пита се др Димитријевић.

Дејство

ЗА ШТА СЕ КОРИСТИ?

Како је објављено на сајту Хрватске агенције за лекове, „ранитидин“ припада лековима под називом антагонисти Х2 (хистаминских 2) рецептора. Они блокирају хистаминске рецепторе у желуцу и смањују стварање желучане киселине. Користе се за лечење и превенцију стања узрокованих вишком киселине у желуцу, као што су горушица и желучани улкуси, тј. чир на на том органу.

„Ранитидин“

МАЛО НА ТРЖИШТУ

Др Невенка Димитријевић каже да после ових повлачења лекова који у себи имају активну сусптанцу ранитидин, односно такозване х2 блокаторе, на тржишту су остали само калицијум-блокатори, који су, факат, бољи за желудац.

– Не знам чему служи паника у вези са повлачењем тих лекова и како можемо уопште имати поверења у било који други лек, осим у оне оригиналне. Али је њих мало на тржишту Србије. Многи су код нас генеречки, имају исту активну супстанцу као оригинали, али и неке друге помоћне материје и јефтинији су. Искрено, не знам који савет да дам својим пацијентима који су купили „ранитидин“ до петка. Вероватно ће да наставе да га пију јер нису слушали ни ранија упозорења за многе озбиљније лекове – објаснила је она.

Извор: Курир.рс