loading...
Србија

СРБИ ЋЕ БИТИ ОДУШЕВЉЕНИ! Руски премијер Медведев пришао српском штанду и урадио ово!

У Москви се одржава један од највећих пољопривредних сајмова у свету “Златна јесен”. Један од партнера је Србија, а своје производе представља осам наших произвођача меса, воћа и ракије. Њихове штандове обишао је и руски премијер Дмитриј Медведев, који је пробао српску ракију.

Више 1.800 произвођача хране из 15 земаља света покушаће да се наметне све захтевнијем руском купцу. Оно са чиме се ми представљамо на нашем штанду су производи који највише учествују у извозу у Русију.

То је, пре свега, њено височанство јабука, али радује да све више извозимо прерађене производе попут џемова, хране за децу, хране за кућне љубимце. Извозимо и саднице, млади сир.

Иначе, 36 одсто свега што зарадимо од извоза у Русију зарадимо захваљујући производњи хране.

Руски премијер Дмитриј Медведев по завршетку свечаног отварања сајма прво је обишао штанд Србије. Изразио је жељу да проба српску ракију што је и учинио.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић каже за РТС да је данас на састанку са руским министром Дмитријем Петрушевом договорио како да што лакше и једноставније српско воће и поврће иде на простор Евроазијске уније.

“Тако што ћемо поједноставити услове за српске извознике, смањићемо неке лимите, поједноставићемо бирократију, ући у њихов јединствен електронски систем слања пошиљака тако да у сваком тренутку они виде све и не мора пар пута да се контролише”, додаје Недимовић.

“Са друге стране, што се тиче месних прерађевина и производа од меса, ту смо се договорили, предали смо сву документацију за ове четири компаније које су биле спорне и ја се надам врло брзо најбољим налазима руских колега. Рекли су ми да ствари иду у најбољем могућем правцу”, истакао је министар.

Указао је да се са Медведовом сагласио да је будућност и руског и српског аграра органска пољопривреда.

“Србија је мала земља, ја сам могао само да потврдим речи Медведева да је будућност у тој зеленој пољопривреди, органској производњи, где је много већа додата вредност. Ми смо већ спремили сет мера које се тичу највише повећања финансијских подстицаја за органску пољопривредну производњу у другој половини следеће године”, рекао је Недимовић.

На питање колико ће бити повећање, министар каже три до четири пута, јер ту је много већа додата вредност и много велики профит.

“Много је велика тражња са тржишта Скандинавије, западне Европе, а све више из Русије и Кине. Видећете за пет година просто ће бити невероватно колика ће бити тражња из Русије и Кине за овом врстом производа, а то је наша шанса. Имамо велике услове да то решимо”, закључио је Недимовић.

 

Извор: РТС

loading...