Србија

СРБИ ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ако немате зимске гуме платићете казну од 800.000 динара! Ево шта вас чека

Према Закону о безбедности саобраћаја зимске гуме су обавезне за сва моторна возила од 1. новембра до 1. априла, када на путу има снега, леда и поледице. Уколико снег изненади возаче, прете им високе новчане казне, па чак и затвор.

Правилницима је прописано да у периоду од 1. новембра до 1. априла, када на коловозу има снега, леда и поледице, сва возила морају да имају зимске пнеуматике.

“Уколико сутра коловоз буде сув, не буде снега, возила не морају да имају зимске пнеуматике. То кажу законски прописи. Међутим, знатно је безбедније у сваком случају имати зимске пнеуматике, јер летњи пнеуматици једноставно немају исте карактеристике на нижим температурама”, навео је Владимир Вида из Саобраћајне полиције, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Када на путу има снега и леда, а возило нема зимске гуме, тада се возило сматра технички неисправним. Казна за физичка лица је између 10.000 и 20.000 динара, а за правна 100.000 до 800.000 динара.

Последице су знатно веће уколико се догоди саобраћајна незгода.

Ако у саобраћајној несрећи има страдалих, Кривичним закоником РС прописана је чак и затворска казна, нагласио је Владимир Вида:

„С друге стране, чланом 29. Закона о обавезном осигурању, лице губи право на надокнаду штете уколико је штета настала због неисправности возила.”

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да осигуравајуће куће због незгоде изазване недостатком зимских гума могу да наплате милионске штете.

Уколико дође до саобраћајне незгоде, не само да следи јако велика казна, већ и осигурање које плати сву штету насталу у незгоди, након тога сву штету потражује од возача и од власника возила, тако да немање зимских пнеуматика може да нас кошта милионе динара, поред све остале муке која нас је задесила”, навео је Окановић.

Он наглашава да је важно да гуме заменимо ради безбедности:

„Нико од нас не жели да погине, да учини неког инвалидом, да му се деси нешто јако ружно због тога што није имао зимске гуме, услед тога је рецимо дошло до проклизавања, преласка на леву страну и судара са камионом.”

Без обзира на то што се у наредном периоду у нижим пределима не очекују падавине, било би добро да се зимске гуме поставе што пре.

„Са аспекта закона, нема потребе да сутра имате зимске гуме, али са аспекта временских услова, било би добро да, када прође почетни талас гужви код вулканизера, полако ставите зимске пнеуматике да бисте били мирни и да не бисте размишљали”, казао је Дамир Окановић.

Од зимске опреме потребно је имати ланце, уколико дође до великих снежних падавина, док аутобуси и теретна возила преко три и по тоне морају да имају и лопате. Такође се препоручује да буде и мало више горива у возилу, да се приликом застоја не би гасио мотор који је потребан за грејање возила.

 

 

Извор: РТС

loading...
Loading...