Свет Србија

Ово је Макронов предлог за приступ Србије ЕУ: Ево када ће се решавати питање КОСОВА !

Приступ земаља кандидата чланству у ЕУ требало би да се ускоро, на основу предлога Француске, драстично промени, а међу новинама је и груписање досадашњих 35 поглавља у седам градуалних пакета, према којем би се у случају Србије поглавље о Косову нашло на самом крају, пишу „Вечерње новости“.

Како пише београдски дневник, на основу незваничног документа у који је имао увид, чланство би се према поменутим изменама стицало постепено у седам фаза, а не по поглављима како је то било тумачено претходних дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Париз предлаже да у прву групу уђу поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права и њих би требало, као и до сада, испуњавати читавим током приступног процеса.

Поглавље 35, које се односи на остала питања, а у случају Србије на КиМ, ушло би тек у последњу, седму групу, а решавало би се непосредно пре самог пуноправног чланства, наводе „Новости“.

Стадијум два обухватао би поглавља 14,15, 21, 22, 25, 26 и 27, а односи се на образовање, истраживање, младе, културу, спорт, околину, транспорт, телекомуникације и енергију.

Чим би се наведена поглавља отворила и затворила кандидати би, на пример, могли да користе европске програме као што су Еразмус плус, Хоризон и Лајф плус и да имају конкретне користи и пре пуноправног чланства у европском итраживачком простору и трансевропским мрежама.

У трећој групи су поглавља 5, 7, 8, 19, 20 и 28, која се тичу запошљавања, социјалне политике, здравства, заштите потрошача и конкурентности.

У четврој етапи су економски и финансијски послови с областима 4, 9, 16, 17, 18 и 32, а у петој унутрашње тржисте, пољопривреда и риболов с поглављима 1, 2, 3, 6, 10, 11, 12, 13 и 29.

Фаза сест обухвата спољне послове с областима 30 и 31, када ће Србија морати да усклади, између осталог, њене односе са Русијом.

Фаза седам односи се на поглавља 33, 34 и 35.

Извор: Srbijadanas.com