Србија

ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ НАШЕ ЗЕМЉЕ СТИЖЕ КОД ВУЧИЋА! А ево шта је поручио Србима!

Истакао је да везе између Србије и Северне Македоније не граде само институције, већ и послови, као и бројне породичне споне између грађана обе земље.

Србија и Северна Македонија, као две суседне и пријатељске земље које немају отворених питања и деле заједничку историју и стратешки циљ – чланство у Европској унији, имају исту визију за будућност, рекао је председник Северне Македоније Стево Пендаровски, уочи данашње посете Београду, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он очекује позитиван разговор са председником Вучићем о многим темама од заједничког интереса за обе земље, пре свега о политчким, безбедносним и економским питањима.

Србија и Северна Македонија су суседне земље и због тога је за нас посебно важно да имамо одличне билатералне односе. Делимо заједничку историју, некада смо били чланови исте федерације, а с обзиром на то да је чланство у ЕУ стратешки циљ за обе земље, имамо исту визију за будућност – рекао је Пендаровски.

Истакао је да везе између Србије и Северне Македоније не граде само институције, већ и послови, као и бројне породичне споне између грађана обе земље. Подсетио је да је део посете и сусрет привредних комора, што показује посвећеност настојању да две земље ојачају трговачку размену и економску сарадњу. Пендаровски је оценио да на иницијативу „Мали Шенген“ не треба да се гледа као на замену за чланство у европским иниституцијама.

– Такође сматрам да треба да се размисли о формату иницијативе, зато што садашња стуктура не обухвата све земље које су део Западног Балкана. У том смеру може да се отвори питање колико би иницијатива била функционална у пракси ако у њој чланице буду само три земље, будући да већа укљученост више земаља из региона нуди бољи просперитет за цео регион – оцењује Пендаровски.

Он објашњава да су у основи овог концепта четири такозване слободе: кретање људи, капитала, робе и услуга, с циљем да се отклоне трговачке баријере и да се олакшају кретање и трговина у региону. Македонски председник истиче да, упркос различитим ставовима о члансту у НАТО, Србија и Северна Македонијаимају одличну билатералну сарадњу.

– Као суседи делимо заједничку бригу о безбедносном окружењу у којем се налазимо, а имамо и много програма за размену и обуку, тако да и поред тога што ћемо ми ускоро постати чланица НАТО, а Србија је одлучила другачије, сматрам да ћемо и убудуће наставити добру сарадњу – каже Пендаровски.

Он подсећа да Северна Македонија учествује и у иницијативи за европску одбрамбену политику, а с обзирома на то и Србија има за стратешки циљ чланство у ЕУ, оцењује да ће се сарадња у одбрани и безбедности наставити и у оквиру европских иницијатива. Пендаровски је рекао да га је француски председник Емануел Макрон током недавног састанка у Паризу уверио да би Француска желела да види Северну Македонију као део ЕУ, али да је и образложио став о реформи методологије преговора и да је објаснио да нема намеру да нуди алтернативу за чланство у ЕУ, већ да побољша процес.

Додао је да је Макрон изразио спремност да посети Северну Македонију у првој половини 2020. године и да сам објасни грађанима која су његова виђења, односно функционално побољшање процеса придруживања, не само формалности.

– Разговор са Макроном био је динамичан и представљао је одличну прилику да му презентујем наше аргументе за чланство у ЕУ, при чему сам истакао да су европске интеграције наш стратешки циљ и да смо ми спремни за преговоре и са измењеном методологијом претприступних преговора за чланство – рекао је Пендаровски.

Додао је да Скопљу сада остаје да настави са реформама и да дочека нову методологију за вођење претприступних преговора.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Политика