Свет

„МАЛА ЗЛОБНА ЕВРОПСКА ДРЖАВА!“ У запаљивом говору врховни вођа Ирана ОСУО ПАЉБУ и по Албанији

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи јуче је одржао говор поводом напада који је његова земља извела на америчке војне базе у Ираку као освети за убиство генерала Касема Сулејманија. Говорећи о тензијама између Ирана и Америке, али и америчких савезника широм света, Хамнеи је такође поменуо и Албанију.

Он балканску земљу није поменуо по имену, али је говорио о „малој и злобној европској држави“ у којој Американци „сарађују са иранским издајицама и кују заверу против Исламске Републике“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хамнеи је овим речима прозвао иранске опозиционе муџахедине који су након иранске револуције уточиште пронашли у Ираку, а затим 2013. у Албанији.

Ирански врховни вођа поручио је јуче да је ракетни напад на базе са америчким војницима у Ираку „шамар“ Америци, али да „војна акција није довољна“.

Хамнеи је додао да „корумпирано присуство САД у региону треба да се оконча“, наводећи да је оно изазвало рат, поделе и уништење. Он је у говору похвалио врлине генерала Касема Сулејманија који је убијен у недавном америчком нападу у Ираку рекавши да је он „велики, храбар ратник“.

Ко су албански муџахедини?

Више од шест година Албанија је центар једне од главних иранских опозиционих група – Организације народних муџахедина Ирана (Муџахедин-е Калк – МЕК).

Организација има турбулентну и крваву историју. Као исламско-марксистички радикали, подржавали су иранску револуцију 1979, у којој је свргнут шах. Међутим, односи са тадашњим ајатолахом Хомеинијом ускоро су се погоршали. Када је влада почела да се обрачунава с њима, Народни муџахедини морали су да спасавају главу.

Суседни Ирак им је понудио уточиште, а током Иранско-ирачког рата (1980-1988) борили су се против отаџбине, на страни Садама Хусеина.

Године 2003, савезничка инвазија на Ирак отежала је живот Народним муџахединима. Заштитник организације Садам Хусеин изненада је нестао, а Народни муџахедини су често били мета напада. Стотине њих је убијено или рањено. Страхујући од још веће хуманитарне катастрофе, Американци су се 2013. обратили албанској влади и убедили је да приме око 3.000 припадника МЕК у Тирани.

Иако су политичари у Албанији дубоко подељени, готово сви јавно подржавају госте из Ирана – и владајуће и опозиционе странке. Међутим, део јавности њихово присуство води као претњу због чињенице да је Иран решен да организацију искорени.

Последњих година стотине чланова је напустило организацију због строгих правила, која намећу целибат и контролишу њихове везе с породицом. Сада десетине њих таворе у албанској престоници Тирани, без могућности да се врате у Иран и наставе са својим животом.

Мета: „Албанија није ђаволска земља“

Албанија није ђаволска, већ демократска земља, поручио је синоћ албански председник Илир Мета у свом одговору Хамнеију.

Мета тврди да су људска права за Албанију светост, пренела је синоћ агенција Северне Македоније МИА.

Он је додао да је Албанија, у последње две деценије, чврсто посвећена подршци САД и земљама НАТО у борби против међународног тероризма и свега што на било који начин угрожава стабилност и мир у свету.

Мата је оценио као „провокацију са опасним последицама за стабилност у региону“ ирански ракетни напад на две америцке војне базе у Ираку.

Извор: Танјуг