Спорт

„ОВО ЈЕ ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА!“ Ноле је сломљен од бола због свега што се десило, али ће играти на АО

„Спортисти су на неки начин привилеговани што имају ту могућност да чине добра дела…“

Шампион Аустралијан Опена Новак Ђоковић спреман је за одбрану трофеја на првом Гренд слем турниру сезоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Охрабрен тријумфом српског тима на премијерном АТП Купу, после победе над Шпанијом у великом финалу, Новак је стигао у Мелбурн спреман за највећа искушења.

Ведар и расположен, и што је најважније одморан, пошто протекле недеље није играо, Новак се обратио медијима у Мелбурну уверен да би ово могао да буде још један добар турнир за њега и остале српске тенисере.

У мечу прве рунде игра са Јаном Ленардом Штруфом, а победа би му донела и јубиларни 900. тријумф у професионалној каријери. Новак би тако ушао у „круг 900“, у којем су сада Џими Конорс, Роџер Федерер, Иван Лендл, Рафаел Надал и Гиљермо Вилас.

„Ти рекорди су свакако мотивација. Истовремено, све то ме, наравно, чини поносним због свега што сам учинио у каријери. Дају значаја на томе због чега се и даље такмичим на професионалном нивоу. И поред свега тога, постоје виши циљеви који су још већа покретачка сила за мене, али све то ја врло важно“, поручио је Ђоковић.

Ове године на Аустралијан Опену незаобилазна тема су шумски пожари у Аустралији и како све то утиче на играче. Новака су питали и шта играчи могу да учине по том питању и да ли им је тешко да сада играју тенис.

„Ово је велика трагедија. Нимало није лако видети све те људе који пате због те ватрене силе коју је тешко зауставити. С времена на време природа нам показује колико смо мали наспрам ње. Сви дају све од себе да како би разумели кроз шта пролазе људи, животиње, екосистеми, како би допринели да се све то санира на неки начин“.

„То што се пре неко вече догодило у Род Лејвер арени на догађају ‘Раллy фор релиеф’ било је нешто заиста посебно. Било је много забавно. Била је то једна од најбољих тениских егзибиција на којима сам био до сада, са свим тим звездама мушког и женског тениса. Прикупили смо преко пет милиона долара. То је био невероватан успех. Јако сам срећан што сам био део свега тога“.

Он је такође додао да спортисти, посебно тенисери, чине све што је могуће да помогну свима који су у невољи.

„Спортисти су на неки начин привилеговани што имају ту могућност да чине добра дела. Све што ми кажемо чује се на свим крајевима света. Можемо, наравно, да причамо о томе, да подигнемо свест о свему што се дешава, да будемо део свих тих догађаја где се прикупљају средства и свако има свој начин како може да помогне. Заиста је трагично видети кроз шта је све ова земља прошла протеклих неколико месеци“, додао је Ђоковић.

Коначно, Ђоковић је упитан и да ли је и сам био забринут да би смог у Мелбурну могаио да утиче на њега и остале играче.

„Да будем искрен, био сам веома забринут неколико дана. Мелбурн је у тих неколико дана када је било најкритичније током квалификација, био најзагађенији град на свету. Било је тужно видети играче и сакупљаче лоптица како колабрирају“.

„Ипак, имао сам веру у Мелбурн, ‘град четири годишња доба’, да ће се време веома брзо променити. Много кише је пало једне вечери и ветар је био јак, то је рашчистило небо и смог. Последња три дана је све било добро, ваздух је свеж, као да се ништа није догодило. Да ли че тако остати или не, то не знамо. Пожари још букте. Надајмо се да због здравља свих играча неће имати утицаја. Такође, мислим да би и сам турнир имао велике штете у случају отказивања мечева. Срећом, овде имају три терена са покретним крововима. Ипак, игра се много мечева, има много играча. Надајмо се да је оно најгоре иза нас“, закључио је Ђоковић.

Извор: Б92