Србија

РАДЕ МУ О ГЛАВИ? Новинари су поставили ово питање Вучићу, али после његовог одговора остали су у шоку!

Председник Србије Александар Вучић пренео је у Минхену специјалном изасланику председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу да је забринут због ситуације у Босни и Херцеговини, где је избила криза због одлуке Уставног суда да земљиште у Републици Српској припада БиХ.

Председник Србије Александар Вучић истакао је такође да, без обзира на повремене тешке речи и увреде митрополита Амфилохија сматра да митрополит црногорско-приморски данас ради важан посао за Србе у Црној Гори и за то има његову личну подршку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Председниче, радите ли о глави Амфилохију?“, било је питање упућено Вучићу данас после разговора са америчким изаслаником Ричардом Гренелом у Минхену.Вучић је, на питање новинара како коментарише изјаву Вука Јеремића да намерава да преузме протесте у Црној Гори и да је против владике Амфилохија, узвратио питањем:

– Како то ја, као велеиздајник, који је против српског народа у Црној Гори, и који се договарао са Милом Ðукановићем, сада преузимам протесте? То је цонтрадицио ин адјецто, изгледа да су побркали лончиће. Кад неко толико лаже, онда више не зна ни шта прича. Важно је да изговоре неку реченицу против мене, а то што то нема смисла, нема везе – упитао је председник.

Додао је да када неко толико лаже на дневном нивоу, не зна више шта прича, већ само жели да нешто каже против њега.

– Поштујем митрополита, са њим имам врло пристојан однос, и никада нисам, нити ћу одговарати на тешке речи и увреде. Мислим да он данас ради важну ствар за Србе у Црној Гори и за то има моју личну подршку – рекао је Вучић.

Казао је да, као човек који само неколико пута годишње оде у цркву, није заинтересован за обављање било каквих црквених послова.

– Али, веома сам заинтересован да се борим и изборим за свој народ у Црној Гори и за СПЦ – казао је он.

Вучић је рекао новинарима да је у разговору са Гренелом изразио и уверење да ћемо сви заједно „имати снаге да се сачувају мир и стабилност“.

– Разговарао сам телефоном са Милорадом Додиком, он ми је пренео свој став и видео сам да га је све што се дешава погодило. Договорили смо се да у суботу детаљније разговарамо о томе – изјавио је Вучић у Минхену, где ће сутра учествовати на Безбедносној конференцији.

Председник Србије је поновио да ће у суботу, на Дан државности, разговарати са политичким представницима Срба из Црне Горе и из региона, као и са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и председницом РС Жељком Цвијановић.

– Очекујем да тада сви чујемо шта је то што мисли Додик, јер желим све да саслушам, да видим какве ће бити последице, размислим и донесем одлуке- рекао је Вучић и навео да није од оних политичара, који су у стању да чим се нешто догоди „у року од три секунде имају одговор на све“.

Он је поручио и да су мир и стабилност приоритетни интереси свих у региону и услов за даљи напредак економије. На питање да ли би десавања у БиХ и Црној Гори могла да успоре напредак Србије, Вучић је новинарима рекао да чини све што може да се то не догоди, и да је извесно, да не може да утиче кад је реч о Црној Гори.

Указао је да је у разговору са Додиком, поводом ситуације у БиХ, осетио дозу бриге и забринутости, али и да дели ту забринутост са Додиком. Нада се, каже, да ћемо заједно имати довољно снаге да разумемо, и ми и Бошњаци и сви остали, да је мир приоритетни интерес свих нас.

– Свако ко помисли другачије, броји људе, главе, оружје потенцијално, тај прави страшну грешку. То нам није потребно. Надам се да ћемо све лоше сценарије имати снаге да избегнемо, а да ћемо истовремено економију моћи да гурамо напред – рекао је Вучић.

 

Извор: Тањуг