Свет

УДАРНО! Ердоган хитно позвао Путина! Свет на ивици хаоса!

Путин је рекао, како стоји у саопштењу Кремља, да је „изузетно забринут“ због „агресивног деловања“ побуњеника у Идлибу.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће се 5. марта састати са челницима Француске, Немачке и Русије како би разговарали у стању у регији Идлиба у Сирији где је због последње офанзиве снага сиријске владе готово милион људи напустило своје домове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Владимиру Путину сам јуче јасно исказао нашу одлучност у погледу Идлиба. Споменуо сам то и Ангели Меркел и Емануелу Макрону“, рекао је Ердоган.

„Петог марта састаћемо се с Путином, Макроном и Меркел и поновно о томе разговрати“, најавио је турски челник, пренела је Хина, позивајући се на британску новинску агенцију Реутерс.

Након низа телефонских разговора у петак Меркел и Макрон су изразили забринутост због стања у Идлибу и затражили окончање сукоба, док је Кремљ рекао да разматра могућност одржавања састанка на врху четири стране.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је у петак руског председник Владимира Путина да „обузда“ сиријски режим у побуњеничкој покрајини Идлиба, усред интензивне дипломатске активности за окончање сукоба и тешке хуманитарне ситуације.

У телефонском разговору с Путином Ердоган је „нагласио да режим мора бити заустављен у Идлибу и да се мора прекинути хуманитарна криза“, навео је кабинет турског председника.

Кремљ је објавио да су двојица челника разговарала о интензивирању преговора о Идлибу како би се смањиле напетости и провео прекид ватре.

Путин је рекао, како стоји у саопштењу Кремља, да је „изузетно забринут“ због „агресивног деловања“ побуњеника у Идлибу.

Пре тог разговора Ердоган је о стању у Идлибу телефонски разговарао с француским председником Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел које је позвао на конкретне акције спречавања хуманитарне катастрофе.

Они су му поручили, како пише Реутерс, да хуманитарна криза у Идлибу тражи политичко решење, и да се што пре морају састати сви троје, заједно с Путином.

 

Извор: Ало.рс