Србија

ДОКТОР ИНФЕКТОЛОГ ПОРУЧИО СРБИМА: Вирус неће нестати у мају и јуну, ево шта ће се десити са њим!

Директор Клинике за инфективне болести Горан Стевановић изјавио је да коронавирус неће у мају или јуну једноставно да нестане, већ ће се задржати много дуже.

Стевановић је напоменуо да грађани морају да наставе да поштују прописане мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ризик ће се повећавати с поновном циркулацијом становника, а нарочит ризик су велика кретања између контнената и држава, атемере у вези с тим по мом мишљењу треба последње релаксирати, јер ово није епидемија која ће само стати и да можемо да је заборавимо – рекао је Стевановић за РТС.

Додао је да је здравствени систем Србије сада спремнији – од дијагностике, преко привремених болница, тестирања, обучених медицинских радника.

На почетку осме недеље епидемије, рекао је Стевановић, Инфективна клиника има нешто мање пацијената, попуњена је око 80 одсто, а четворо људи је на респиратору.

Најтеже је, рекао је, било у петој недељи, као и на почетку, када је „лекаре запрепастила агресивност вируса“ и колико брзо може да доведе до слома људског организма.

Стевановић је истакао да су бољој слици допринеле све предузете мере, а бољитак се осетио кад су скоро сви грађани прихватили социјалну дистанцу.

 

Извор: Ало.рс