Србија

ДР КОН ОБЈАВИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Вирус слаби, ево када се очекује крај пандемије

Фото: јутјуб

„Успели смо да одрадимо оно што смо планирали, налазимо се на максимуму који смо доживели у шестој, не у петој недељи. Иако су цифре велике, ово је нешто што је могло да се очекује. Без ексцеса попут оног у Нишу, требало би сада да се види у наредним недељама опадање вируса, броја новооболелих, али теситрање је све веће и веће, па делује да је број оболелих већи. Али није, тако откривамо резервоаре заразе“, рекао је на почетку разговора на РТС, др Предраг Кон.

Увек може боље, али укупно гледано у односу на остале, није то тако лоше, рекао је др Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада уочавамо да није то равномерно распоређено у Србији. Негде се епидемија гаси, у Војводини и Београду се озбиљно смањује, а повећало се у околини Ниша, дакле, то су Параћин, Ћуприја, Лесковац. Свеукупно гледано и то почиње полако да јењава. Превише је рано сада говорити. Овај ексцес у Нишу у геронотолошком центру нагло је погоршао резултате. Ако изузмемо то, ситуација је очекивана – каже Кон.

Прилично рано је забрањена посета свим домовима за негу старих, нагласио је.

– То је ступило на снагу пре ванредног стања. Тек са увођењем ванредног стања је постала и обавезујућа. Ако се то не поштује онда се не може спречити унос овог вируса. Сада и они који су запослени морају у најозбиљнем периоду да буду заједно са корисницима. Један који нема изражене тегобе ако носи заштитну опрему, шанса да зарази некога је мања. Опреме у геронтолошким центрима је у почетку било јако мало. Али срећа је што у самом старту нисмо имали такву активност вируса, он је постепено улазио. Испитавали смо контакте, па је уведено ванредно стање од 16. марта, па је полиција укључена да контролише самоизолацију. Све је то дало резултате.

После тога је, наглашава, много тога зависило од нас.

– Пропуста је сигурно било и то би требало да се испитује – рекао је епидемиолог.

Све је већи број људи са благим симптомима

Данас имамо скоро 3.000 тестираних дневно.

– Отворене су и ковид амбуланте. Тако да откривамо већи број оболелих. Око 80 одсто људи не мора у болницу јер имају благе симптоме. Утисак је да вирулентност, тј. способност да изазове болест, постепено слаби. Негде инкубација вируса дуже траје, али обично је то пет до седам дана. Код мање од 10 одсто инкубација траје дуже. Све већи број је људи са благим симптомима.

Средином маја очекујемо да вирус ослаби

Природно епидемија иде тако што се природно шири, после шест до осам недеља се спонтано регулише, каже он.

– Има тзв. тихи, мирни период. Ми смо развукли криву. Али сада уместо да се завршава, имамо максимум, јер није било експлозивног заражавања. Сада смо у другом полувремену, тек када прође 10 недеља бићемо пред сам крај. То је негде половином маја, претпостављамо да би тада требало да ослаби вирус и да тај потенцијал падне да не може више да се преноси таквом брзином као сада – рекао је др Кон.

Они који су највише оптерећени, више од месец дана не могу да излазе и да се шетају, треба направити један вентил, рекао је Кон.

– То се односи на старије од 65 година. Начелно постоји договор да ће то после празника да се усвоји. Најважније размишљање је везано за децу и колективе јер су они познати као мотор преношења инфекције, то ће свакако бити последња мера. Ванредно стање може да се скине и раније, али да остану у оквиру проглашења епидемије одређене мере које су већ дефинисане, попут забране кретања. Месец дана су људи на неки начин потпуно затворени, постоји брига и страх да ће сада потпуно спонтано да се врате у редовно понашање. Људи већ виде светло на крају тунела. Међутим, ту је најважније да нам се не деси други талас због нашег прераног опуштања. То је брига и страх, али о томе ћемо морати озбиљно да размишљамо. Ово је питање колективног одлучивања у оквиру струке. Потпуно је јасна дефиниција струке да је важна забрана контаката, све остало треба да се уклопи у то – објаснио је епидемиолог Кон.

У богомољама треба спречити контакт, додиривање предмета…

Он се и осврнуо и на одлазак у богомоље.

– Свако ко осећа потребу, нека иде. Али мора да постоји дистанца, мора да размишља о ономе о чему смо причали и причамо. Треба да спречи контакт и треба да избегава да додирује предмете које остали додирују – јасан је Кон.

Све док једна особа има вирус, он се може пренети

Он је нагласио важност формирања колективног имунитета.

– Питање опстанка вируса као врсте се дешава у природној лабораторији, у живом свету, и тај скок са једне врсте на другу се дешава стално. Вируси се различито понашају и нема до краја објашњења. Све док нека особа има вирус, он се може пренети. Ризик се смањује што је већи број имуних људи, ризик од масовног обољевања. Али зависи, да ли ће корона постати сезонска болест, то ћемо пратити – рекао је Кон.

Извор: Блиц