Србија

Ко је крив за инцидент у парламенту?

Маја Гојковић поручила посланицима да ће скупштински колегијум бити заказан онда кад буду могли сви шефови посланичких група да му присуствују и кад се сагласе да се разговара о основној улози парламента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инцидент због кога је у петак прекинута седница Скупштине Србије и „утврђивање” истине ко је за то крив – Маријан Ристичевић или део опозиције – били су и у уторак тема и у сали за заседање и ван ње, а Горан Ћирић (ДС) затражио је и да се одржи седница скупштинског колегијума. Председница парламента Маја Гојковић рекла је да ће колегијум бити заказан онда кад буду могли сви шефови посланичких група да му присуствују и кад се сагласе да се разговара о основној улози парламента, а „састанка колегијума само да би се осудио један посланик неће бити”.

Посланици су искористили могућност за постављање посланичких питања да би расправили како је дошло до инцидента у петак. Бошко Обрадовић, лидер Двери, питао је ко штити посланика Маријана Ристичевића и какав је статус његових фирми „Ристичевић компани” и „Сељак Зека компани”, које дугују порез. Он је такође питао како учесник „Фарме” може да буде председник Одбора за пољопривреду и да ли Ристичевић говори оно што Александар Вучић мисли, а не сме да каже.

Горан Ћирић (ДС) осврнуо се на конференцију за новинаре премијера Александра Вучића Вучића поводом сто дана владе, који је „у једном тренутку оптужио парламент и насиље у њему као могућу најаву крвопролића на улицама Србије”. Ћирић је питао премијера „ко спрема такав монструозни сценарио и зашто скупштина није обавештена о томе”. Ћирић је позвао Мају Гојковић да закаже седницу колегијума.

Одговарајући Ћирићу, Маја Гојковић је рекла да покушава да закаже седницу колегијума, али да жели да му присуствују сви шефови посланичких група, а не изасланици и заменици. Она је рекла и да је Ћирић уз захтев за седницу колегијума предложио и закључак – да „осудимо једног посланика”. Гојковићева је додала: „Оценићу када се стекну услови да сви буду ту да разговарамо шта је основна улога парламента. Нећу да заказујем колегијум да бисмо осудили једног посланика, јер се ту види да свако опет гура своју причу. Ја и даље размишљам чему све ово води.”

Саша Радуловић (ДЈБ) осврнуо се на конференцију за новинаре премијера Александра Вучића и питао зашто је премијер „говорио о томе да су посланици ДЈБ псовали и пљунули Маријана Ристичевића, кад је инцидент изазван зато што су посланици ДЈБ физички спречени да изађу из сале”. Он је затражио од премијера доказ да је било ко из посланичке групе ДЈБ било кога вређао и пљувао.

Марко Парезановић (СНС) упутио је питања РЕМ-у, УНС-у и НУНС-у поводом „бруталног ширења мржње и стварања атмосфере линча које спроводе поједини медији према СНС-у и његовим посланицима”. Он је рекао да опозиција „са ДС-ом на челу” већ дуже време „злоупотребљава децу у политичке сврхе, ствара се атмосфера да је СНС крив када неко дете умре, а оптужен је и за смрт две девојке од удара грома”.

Саша Радуловић се обратио новинарима и још једном испричао шта се догодило у петак и да је двоје посланика „без икаквог разлога искључено са седница”. Он је казао да ће од Уставног суда тражити да спречи „такав вид насиља и кажњавање посланика”. На питање новинара ТВ Прва зашто се инати и хоће да прође баш поред напредњака, Радуловић је одговорио да то није инаћење и да има право да излази куда хоће, а кад је новинар хтео да постави потпитање, он је рекао: „Не можете само ви да питате, чекајте ред.”

Пред новинаре је изашао и Владимир Орлић, заменик шефа посланичке групе СНС-а, који је за прекид седнице оптужио Балшу Божовића (ДС), „кога су подржали Горан Јешић (ДС) и посланици ДЈБ”. Орлић је казао и да се „посланици ДЈБ организовано залећу према клупама где седе напредњаци да би изазвали физички инцидент”. „Изгледа да је Саша Радуловић доделио себи неку улогу Албина Куртија, можда ће да донесе сузавац и да организује некакав јуриш на говорницу.”

Балша Божовић (ДС) рекао је, међутим, новинарима да је цела пометња настала када је тражио да се осуди понашање посланика са листе СНС-а Маријана Ристичевића. Божовић, који је кажњен искључењем са седнице, негодовао је што га обезбеђење није пустило да уђе у салу за заседање, „без икаквог образложења”.

Расправа о амандманима: Спиновање и реплике

Расправа о амандманима на предлог закона о спречавању насиља у породици је текла нешто мирније, али нису изостале реплике и међусобне оптужбе. Када је Бошко Обрадовић (Двери) образлагао свој амандман, који би требало да реши „непостојање никакве координације међу министарствима”, Марија Обрадовић (СНС) рекла је да је од опозиције очекивала да се консултује „око ових спинованих амандмана, које су писале невладине организације и који су делом усвојени”.

Реаговала је Бранка Стаменковић (ДЈБ), рекавши да „нема смисла да се оптужујемо за спиновање, због озбиљног приступа лоше написаном закону”. Председавајући Верољуб Арсић јој је искључио микрофон, протестовао је Саша Радуловић, па је и њему искључен микрофон… Бошко Обрадовић је казао да је узрок „инцидената у парламенту то што се примењују дупли аршини”: „Замислите како се осећа посланик опозиције кад му се усред расправе искључи микрофон…” Обрадовић је казао и да неки други аршини важе за СРС, додавши: „Кажите нам каква је веза између вас и СРС-а, договор или љубавна…”

Арсић му је одговорио да га је насмејао… Протестовао је и Мирослав Алексић (НПС–СНС) због „дуплих аршина”, све то је Владимира Орлића (СНС) подсетило на „Топ листу надреалиста”, па се укључио Радослав Милојичић (ДС), рекавши да демократе неће „бити глинени голубови о којима СНС говори разне неистине и будалаштине, опозиција која се зове ДС неће ћутати”. Марија Обрадовић (СНС) је, како је рекла, поставила реторичко питање да ли се над њом спроводи насиље. „Ја се осећам тако, не смем да изнесем ниједан свој став према амандманима, јер шта год да кажем, то изазове салве увреда на мој рачун од опозиције”, додала је она.

 

Извор: Политика