Свет

Меркел је за 90 СЕКУНДИ ОБЈАСНИЛА оно што нико други није успео: У 3 РЕЧЕНИЦЕ је доказала КАКО СЕ ВИРУС ШИРИ

Говор немачке канцеларке Ангеле Меркел о корона вирусу од свега 90 секунди већ неколико дана обилази планету, а постао је и хит на друштвеним мрежама где људи тврде да је она „пример како се компетентно води држава“.

Седам земаља које су дале најбољи одговор на епидемију имају нешто заједничко – ЖЕНЕ ЛИДЕРЕ
Меркел је у говору акценат ставила на чињеницу колико се Ковид-19 лако шири, те зашто је нагло прекидање рестриктивних мера веома опасно, а њене речи посебно су заинтригирале Американце који се жустро противе исувише опасном ставу Доналда Трампа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је објаснила колико једна особа може да зарази других, па напоменула да је баш то оно што чини огромну разлику у функционисању здравственог система.

„Наш тренутни фактор преносивости је 1, што значи да једна заражена особа преноси заразу на само још једну особу. То је наш просечан ниво у ланцу заразе, да једна заражена особа преноси вирус на још једну особу. Ако би се фактор заразе повећао само на 1,1, онда бисмо до октобра достигли пуну попуњеност наших капацитета на интензивној нези. Ако би се фактор повећао на 1,2, то је повећање од 20 одсто и то значи да би од пет заражених особа четири заразиле по једног, а једна особа два човека. У том случају попунили би смо здравствене капацитете већ до јула. Ако би се фактор повећао на 1,3 тада би капацитети били достигнути у јуну“, била је кратка Меркел, врло јасно објаснивши зашто је потребан опрез, а не самопоуздање у овом тренутку.

Немачка канцеларка има диплому и докторат из квантне хемије, па је једна од ретких челника неке државе која је заправо квалификована током пандемије, те разуме науку и уме да исту пренесе и објасни широким народним масама.

Реакције јавности на Интернету, па чак и оних који нису присталице Меркелове, били су сјајни. „Ово је најбољи одговор на кризу“, „Браво, канцеларко Меркел. Јавите нам ако друге земље могу да вас привремено усвоје као вођу“, „Ово је тако осјежавајуће“, само су неки од коментара.

Подсетимо, Немачка је успела да започне поравнање криве, упркос томе што жестоко погођени вирусом, а има и далеко нижу стопу смртности у односу на друге државе.

Извор: С.М.П./zena.blic.rs