Србија

ТУГА: Преминуо глумац из серије СЕЛО ГОРИ А БАБА СЕ ЧЕШЉА (ФОТО)

Глумац и редитељ Милија Вуковић који је публици познат по улози Митра из Дубича, из серије „Село гори а баба се чешља“ преминуо је јутрос у 73. години у Крушевцу, после дуге и тешке болести.

Милија Вуковић рођен је 1947. године у Витошевцу код Крушевца. Глумом је почео да се бави као ученик средње школе, а у каријери дугој скоро пет деценија тумачио је преко 150 рола, међу којима се издвајају улоге у филмовима “Кућа поред пруге” и “Нека чудна земља”, као и у серији “Срећни људи”. У матичном позоришту оживео је ликове класике српске књижевности, попут Спасоја Благојевића у “Покојнику”, Тасе,Јеротија И Жике у “Сумњивом лицу”, Јеврема Прокића из “Народног посланика” И друге.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, ширу популарност и препознатљивост донела му је улога у серији “Село гори, а баба се чешља” где је добио упечатљиву улогу пријатеља Митра из Дубича. У овом серијалу Радоша Бајића, Вуковића је публика гледала у седам епизода, најчешће у комичним сценама са Олгом Одановић, Феђом Стојановићем и покојним Милорадом Мадићем Мандом.

Студирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, у класи са колегом Војом Брајовићем. Добитник је бројних награда и признмања, међу којима је и награда за животно дело на “Нушићевим данима”, признање Јоаким Вујић, као и награде Удружења драмских уметника Ниша и Ужица.

Управник Крушевачког позоришта Бранислав Недић опростио се од великана речима:

„Био је доајен српског глумишта и дугогодишњи првак драме Крушевачког позоришта.Изнео је широк дијапазон глумачких остварења, био инспирација свим млађим глумачким генерацијама и један од утемељивача српског модерног позоришта. Својом одлуком да остане у Крушевцу допринео је да се град позиционира као један од позоришних центара у Србији и тиме завредио поштовање свих будућих поколења, како стваралаца, тако и обожавалаца позоришне уметности. Током своје глумачке каријере одиграо је све најзначајније улоге из дела српске и светске књижевности. Његово глумачко стваралаштво остаће упамћено и цењено кроз све наредне генерације уметника и публике“, каже Недић.

Опроштај и сахрана одржаће се сутра у 14 часова на Новом гробљу у Крушевцу, док ће комеморација, због новостастале ситуације, бити најесен у Крушевачком позоришту.

Извор: Курир/Милица Вујовић/Србија јавља