Србија

ВУЧИЋ СЕ ВАНРЕДНО УКЉУЧИО У ДНЕВНИК РТС: Ево шта је саопштио

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић рекао је у гостовању у Дневнику Радио телевизије Србије да му је изузетно драго што доктор Кон остаје.

– Пре него што кажем где имамо највеће проблеме, да кажем да је смрт доктора Миодрага Лазића огроман губитак. То је био човек који је био са српским народом од Крајине до Косова. Не бих рекао да није издржао, издржао је оно што многи нису. Заиста је носио Клинички и Ургентни центар у Нишу. Тешко ћемо то надокнадити. Сад шаљемо додатне екипе у Ниш. Ако погледате мапу Србије 29,6% је у Нишу. Слично је у неколико других општина. Ново жариште је Пожаревац. На западу Србије и у Војводини су ствари много боље. У Београду још нисмо довољне резултате остварили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наше болнице су препуне. Ми у Београду више немамо болница, тражимо нове. Ми никога не варамо, пријављујемо мртве, и трудимо се да заштитимо животе. Ја сам данас разговарао са председником Си Ђинпингом. То је велика част јер смо причали телефоном. Ја сам га замолио да купимо још медицинских апарата, да би били сугурни. Оно што је наша дужност ми ћемо да створимо. Да не говоримо колико су се светске тајне службе ангажовале око тога. Ђинпинг је рекао да ће размотрити моју молбу, јер код нас не сме да се догоди. Људи се тестирају, добијају резултате.

– Колико је само људи умрло данас у Италији, а то више није вест. Навикавамо се а у ствари наш непријатељ је застрашујући. Наш непријатељ је вирус а не онај који покушава да се бори са вирусом. Молимо се Богу да они који имају лакшу клиничку слику, да неће добити тешку. Молим људе да то разумеју, да нам помогну, да схвате , да се с овим изборимо. Да покушамо да сачувамо животе.

– Стручњаци подржавају да у петак од 17 сати до уторка у 5 ујутру буде полицијски час. То је три и по дана.

– Разговарао сам са патријархом у суботу, имали смо другачији договор. Шта год да кажем бићу распет од дела јавности. Покушаћу још сутра да разговарам са патријархом и Синодом, ја ћу подржати мишљење струке, али нам не пада на памет да хапсимо свештенике. Уздам се у патријарха, молићу га да разуме оно што тражимо, не зато што смо бахати и осиони, него да би подржали живот. Ако наше молбе не уроде плодом, обавестићемо која је одлука донета.

– Аутистична деца могу да изађу у било које време. Што се тиче наших најстаријих суграђана, наравно да после месец дана боравка у кућама и становима губе стрпљење, али морају да разумеју да је потребно избећи ризик. МИ сад тражимо начин да им омогућимо да изађу бар два три пута недељно. Да издвојимо осам сати за пензионере. Али мора да буде у оквиру полицијског сата, и да издвојимо осам сати и да кажемо да је максимално пола сата могуће излажење до 300 метара око свој екуће. То ће бити следеће недеље. Али свако да има маску. Али молићемо их да не излазе ако не морају.

– На крају хоћу да грађанима кажем да неки људи не разумеју да ми мере не доносимо да би некога мучили него да би спасавали животе. Да кажемо људима да изађу на улицу па да имамо фрижидере за мртве као у неким земљама. Гледамо да та трагедија буде што мања. Немамо други циљ ни жељу, и молим људе да буду дисциплиновани.Видим и имам наду за остале делове Србије али морамо да се сконцентришемо на југ и исток Србије.

Извор: Курир.рс