Србија

ЗАБРИНУТ ШТА ЋЕ БИТИ НА ЈЕСЕН: Др Несторовић открио да корона напада органе који нису уобичајена „мета“

Оно што забрињава јесте шта ће бити после лета…

Проф. др Бранимир Несторовић је говорећи за Јутањи програм ТВ Прва говорио о томе када можемо да очекујемо нормализацију живота након епидемије корона вируса у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За неколико недеља јер вирус неће преживети лето. Ниједан вирус из те групе није преживео лето. Није питање шта ће бити преко лета, биће све у реду, питање је шта ће се догодити на јесен. Ми ћемо податке о колективном имунитету имати на лето, али и податке из других земаља. Ако је број оних који имају колективни имунитет преко 50 одсто не можемо да очекујемо велике проблеме иако ће бити појединачних случајева. Први сценарио је да ће вирус потпуно нестати, други да ће прећи на јужну хемисферу где ће бити зима, а трећи да ће се вратити на јесен и зиму.

Како каже, чак и да се врати, вирус више неће бити пандемијски.

– Пандемијски вирус је онај који први пут видимо, који је непознат и на који немамо имунитет. Већина који су га прележали до јесени ће имати неки облик имунитета, па зато ако се појави на јесен неће бити тако озбиљан као сада. Ми ћемо свакако у јуну тестирати 4.000 људи на антитела, па ћемо имати репрезентативне узорке из целе Србије за различите старосне групе и добру прогнозу како на јесен. Моја лична прогноза јесте да нормализацију живота можемо очекивати почетком маја – истиче.

Како каже, имамо добру ситуацију у вези са временом, биће лепо време и пуно сунца, ту су најважнији УВ зраци у бобри против вируса. Ако издржимо до иза православног ускрса, очекујемо повољну ситуацију – рекао је др Несторовић.

– Има и других начина преношења, који нису битни као респираторни начини као што су кијање и кашљање. Није то логично за респираторни вирус. Досадашњи респираторни вируси нису имали овако дуг период инкубације, као што је овде случај, а који траје две недеље. Нема вируса који после инфекције остају присутни. Међутим, овај вирус може да се излучи кроз столицу, тоалети су, нарочито они у болницама, проблематични.

– Људи су се питали зашто се дезинфикују улице и болнице. Јер вирус се не преноси само ваздухом! Ми гледамо његов РНК, он је присутан на предметима где је вирус мртав, то је необично – објаснио је др Несторовић.

Један број пацијената има оштећене бубреге, „а сад знамо да нападају и јетру и црева“.

– Вирус код неких пацијената изазива и благо запаљење мозга. Толико се лако преноси да га је немогуће зауставити – рекао је он.

Извор: Т.Т./Телеграф.рс