Србија

Београђанин је попуњавао пријаву за 100 ЕВРА а онда му се десило нешто неочекивано

Фото: Pixabay.com

Од 13. маја, када је почео да ради сајт за пријаву, до понедељка у осам часова чак 3.640.000 грађана се пријавило за једнократну новчану помоћ од 100 евра. Од тога се 40.000 људи пријавило путем кол-центра.

Неки од њих били су изненађени када су приликом провере статуса пријаве добили поруку – „физичко лице је у статусу додељивања банковног рачуна“, иако имају активан рачун у банци коју су изабрали приликом пријаве. С друге стране, појединци су добили поруку да је све у реду са пријавом, иако тренутно нису запослени и немају отворен банковни рачун.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Министарства финансија за „Блиц Бизнис“ појашњавају да порука – „Физичко лице је у статусу додељивања банковног рачуна“ подразумева да су завршене неопходне валидације и да је у току повезивање активног текућег рачуна са унетим личним подацима пријављеног физичког лица. Уколико пријављено лице не поседује активни текући рачун, отвара му се и додељује наменски рачун у сврху исплате једнократне помоћи.

С друге стране, наводе из Министарства, ако при провери статуса пријаве за једнократну новчану помоћ од 100 евра грађанин добије поруку да је све у реду са пријавом, то значи да су унети подаци о физичком лицу прошли неопходне валидације, и да физичко лице задовољава услове прописане Уредбом, односно да је реч о држављанину Републике Србије, да има активно пребивалиште и важећу личну карту.

Исплата пензионерима до среде

Да подсетимо, држава је од петка почела исплату по 100 евра за 950.000 пензионера који су имали рачун у Поштанској штедионици, а планирано је да исплата једнократне помоћи за свих 1,78 милиона пензионера буде завршена до среде.

У четвртак и петак следи исплата онима који примају новчану социјалну помоћ, а од 25. маја кренуће сукцесивна исплата свим осталим грађанима који су се пријавили онлајн или путем кол центра.

Пријава траје до 5. јуна, а министар финансија Синиша Мали рекао је да очекује да ће неколико дана након тога свима бити исплаћена ова једнократна помоћ.

Ко све има право на 100 евра

Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра имају сви пунолетни држављани Републике Србије који на дан 24. априла 2020. године, када је ступила на снагу Уредба о формирању привременог регистра и начину уплате једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Републике Србије у циљу смањивања негативних ефеката проузрокованих пандемијом болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом.

Право на 100 евра имају и држављани који су рођени у Републици Србији, са пребивалиштем у Србији, а који су радили и примају пензију из иностранства. И они морају да се пријаве преко портала Управе за трезор или путем контакт центра.

Пријава – корак по корак

Електронска пријава је веома једноставна и завршава се практично у три корака за мање од пола минута. Све што је потребно да грађани ураде након уласка на сајт – https://idp.trezor.gov.rs/ је да кликну на поље „Подношење пријаве“ и тамо унесу своје податке – ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, треба да кликну на банку преко које желе да им буде уплаћен новац. Такође треба да означе поље којим потврђују сагласност за обраду личних података.

Након што се пријаве, могу и да провере статус своје пријаве избором другог поља. Уколико имају било каквих проблема, могу их пријавити избором треће опције – Пријава проблема.

Они који желе да се пријаве телефоном треба да окрену број кол центра – 0800 101 100. Том приликом такође остављају следеће податке: јединствени матични број грађанина (ЈМБГ), регистарски број важеће личне карте и назив банке код које је отворен или ће бити отворен рачун на који се уплаћује једнократна новчана помоћ.

Извор: Блиц