Србија

ОТКРИВЕНО КОЛИКО КОШТА ТЕСТ НА КОРОНУ У СРБИЈИ: Ево шта обухвата и које услове морате испуњавати

Колико ће коштати тестирање на корона вирус у Србији? Прво се спомињала цифра од 6.000 динара, затим од 70 евра, односно 7.200 динара, зависно да ли се наплаћује узорковање или не.

Међутим, први су званично са комплетном ценом тестирања изашли из Завода за јавно здравље Панчево (ЗЈЗПА) који је, како стоји на њиховом званичном сајту, од данас почео са нуђењем ове услуге грађанима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од понедељка 18.5.2020. у времену 11-13 часова, Завод за јавно здравље Панчево обавља узорковања за ЦОВИД-19 тестирање“, саопштили су из ЗЈЗПА.

Како кажу, на тестирање могу доћи сви држављани Србије који:

а) не испуњавају индикације за тестирање о трошку државе

б) сви путници у међународном саобраћају који напуштају територију Србије –држављани Србије који путују у иностранство, страни држављани који се тренутно налазе на територији Србије, а желе да напусте земљу

ц) држављани Србије који су ушли у земљу без негативног РТ-ПЦР теста, стављени у кућну изолацију од 14 дана, уколико желе да скрате период изолације

д) групни захтеви лица запослених у правном субјекту

е) сва заинтересована лица на лични захтев

Тестирање ће се вршити у просторијама Завода, тачније Центру за микробиологију (Улица 6. октобра 9, Панчево), а цена узорковања, тестирања и издавања сертификата је 8.225 динара.

Како стоји у даљем саопштењу, изузеци од обавезе плаћања тестирања путем РТ-ПЦР теста искључиво због потреба путовања и скраћења периода кућне изолације (уз доказ који потврђује неку од наведених категорија) су:

а) малолетна лица држављани Републике Србије

б) студенти-грађани Србије

ц) студенти припадници српске националне мањине држављани суседних земаља и Словеније који студирају у Србији

Малолетна лица узраста до 12 година чији родитељи, старатељи или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета, имају негативан РТ-ПЦР тест не морају се тестирати при уласку у Србију.

„Тестови се изводе само на лицима без икаквих симптома ЦОВИД-19 (нпр. грозница, кашаљ) уз доказ о уплати трошкова. Трошкови се могу платити и готовински у Центру за микробиологију где се обавља узорковање. Лица која имају симптоме ЦОВИД-19 или су имали контакт са потенцијално зараженом особом требала би остати код куће и ступити у контакт са надлежним лекаром“, саопштили су из ЗЈЗПА.

Извор: Блиц