Србија

ДР КОН: Кризни штаб сутра доноси две важне одлуке за грађане, ево о чему се ради

„Они који долазе у Србију мораће да имају ПЦР тест не старији од 72 сата, а ако га немају мораће у самоизолацију ако се ради о нашем грађанину или изолацију уз здравствени надзор за страног држављанина. Или да се он тестира на нашој територији, па ако је негативан не мора под надзор. Сутра имамо састанак, то ће тада да буде усвојена одлука. Што се тиче изласка из Србије, искључиво зависи од земаља у које људи буду путовали. Биће обезбеђено тестирање, али нису дефинисана ни места ни цена. Сутра ће се одлучити на Кризном штабу“, рекао је на конференцији за новинаре у Палати „Србија“ др Предраг Кон.

Др Кон се осврнуо на даље ублажавање мера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јесмо мало забринути, али ефекат повећаног броја контакта видеће се тек за седам до десет дана. Отварање и зублажавање мера је почело 27. априла, фризерски салони, теретане… Од тада није било повећања, само смањење оболелих. Отворио се градски превоз, кафићи, већ 4. маја и и даље имамо смањење. Данас је 1,2 одсто број новооболелих у односу на тестиране и не постоје бројке које поткрепљују наше сумње, што је добро. Када падне испод један, то је моменат када ћу да кажем да и старији могу да користе градски превоз уз заштитну опрему.

Србија је у десетој недељи епидемије корона вируса.

– Епидемиолошка ситуација је и даље несигурна, повремено негде имамо пораст, постоје индикатори који показују нестабилност. Ми смо сада у десетој недељи, у 11. и 12. очекујемо спорадичне случајеве. Испод 0,5% се говори о спорадичности. Спорадичност може дуго да се одржава. У јуну може да се очекује да се корона вирус угаси. То не знам. Тада сигурно смртних случајева не би требало да буде – закључио је др Кон.

Извор: Блиц