Србија

ГАЗДЕ ОТИМАЈУ РАДНИЦИМА МИНИМАЛАЦ: Уместо 30.000 које им је држава уплатила запосленима стиже знатно умањен износ

Поједини послодавци траже од радника да им дају део државног новца. Од 30.367 динара, узимају 18.000 динара да би платили доприносе

СА рачуна многих радника у Србији којима је легао минималац од 30.367 динара, у џепове се слило свега 12.000, јер су им газде тражиле део новца! Поједини послодавци дали су себи за право да од минималне зараде коју је држава уплатила, за себе узму 18.000 динара, као изговор и оправдање да ће тај новац искористити за плаћање пореза и доприноса за запосленог. И надлежни и стручњаци тврде да је то недопустиво и да је у питању прекршај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На друштевним мрежама се развила полемика око моралности овог чина. Газде се углавном правдају чињеницом да нису радиле два месеца а морају да уплате доприносе и за то време. Држава им је, међутим, одложила ту накнаду и плаћаће је од 1. јануара следеће године, и то на 24 рате. Без обзира на тај трошак, у Министарству финансија истичу да послодавци немају право да закидају радницима од уплаћеног минималца.

– Новац добијен по основу директних давања послодавци треба да исплате на текуће рачуне запослених – објашњавају у ресорном министарству. – Према томе, Уредба не предвиђа могућност да послодавци задрже део новца, добијеног по основу директних давања, на име плаћања пореза и доприноса на зараде запослених.

И књиговођа Светлана Живановић упозорава на то да уопште нема дилеме око тога коме је новац намењен.

– Послодавци на наменски рачун добијају 30.367 динара, које треба да пребаце на текући рачун радника – објашњава књиговођа Живановић. – Нема ни говора о томе да би запослени могли да им враћају део новца. Такво понашање је чиста злоупотреба и недопустиво је.

Држава је одлучила да привредницима помогне уплатом три минималне зараде за раднике, као и одлагањем плаћања пореза и доприноса. Они су могли да се одлуче да ли ће ту помоћ искористити за март, април и мај или за април, мај и јун. Стручњаци напомињу и да је ванредно стање трајало од средине марта до почетка маја, тако да су привредници имали прекид рада од месец и по, а држава је издвојила три минималца за њихове раднике. Помоћ послодавцима огледа се у томе што они нису морали да дају тај новац за зараде запослених.

Душко Вуковић из Савеза самосталних синдиката Србије наглашава да су могућности за манипулацију врло мале.

– Они који се чак и усуде да се тиме баве биће лако откривени и санкционисани – каже наш саговорник. – Апелујем да нам се сви они који су оштећени обрате и укажу на проблеме. Докле год постоји страх код радника да пријаве газде ништа се неће променити и њихови друштвено нехумани поступци ће опстајати. Требало је новац дати само онима који у претходном периоду нису могли да раде, а не свима. Добру жељу и вољу државе, нажалост, неки послодавци злоупотребљавају.

ПРИЈАВИТЕ ИНСПЕКЦИЈИ

У МИНИСТАРСТВУ рада кажу да се инспекцији рада нису обраћали запослени са пријавама у којима би истицали овај проблем. Све оне који имају проблем са послодавцем позивају да се обрате њима, али и финансијској инспекцији Министарства финансија. Наглашавају да се зараде исплаћују на начин и у роковима прописаним Законом о раду и другим законима.

– У складу са прописима зарада се састоји од накнаде за рад, времена проведеног на раду, зараде по основу доприноса запосленог на раду и других примања по основу радног односа. Она, такође, обухвата и порезе и доприносе који се плаћају из зараде – кажу у Министарству.

Извор: Новости