Регион

ЉУДИ ЧЕКАЈУ ДА СЕ ГРАНИЦЕ ОТВОРЕ! Хоћемо ли на плажу уз здравствени пасош? ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ!

Многи грађани Србије у ниском старту чекају одлуку власти у Грчкој о отварању граница и тренутку када ће „дунути“ у пиштаљку и означити евентуални почетак летње сезоне. Иако се и даље не зна када ће границе бити отворене, медији већ данима пишу да ће хотели, они који раде током целе сезоне бити отворени од 1. јуна. Како за Б92.нет каже Ана Николић, власница туристичке агенције на Тасосу „Никана“, апартмански и хотелски смештај у којима гостује 99 одсто српских туриста требало би да буде отворен између 15. јуна и 1. јула.

„Грчка још није одлучила када ће отворити границе и чека договор европске комисије у вези са тим. Али чак и ако договор не буде ускоро постигнут Грчка планира да сама донесе одлуку о отварању граница и ка земљама чланицама ЕУ и онима које нису чланице”, рекла је у разговору за наш портал Николић, те додала:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Сви власници се, наравно, надају да ће сезона почети што је раније могуће јер је сваки изгубљен дан у сезони за њих директно удар на квалитет живота после читаве наредне године. Већина њих ипак живи од туризма и летње сезоне. С једне стране свесни су да је важно да се острво сачува од ширења вируса до сезоне, а са друге се плаше да ће прекасно отварање сезоне утицати на мању посету. Туристи су сада у неизвесности и чак и они који би резервисали смештај плаше се да то ураде јер не знају када ће границе, острва и хотели бити отворени поново. Једноставно међу острвљанима влада неизвесност и велика брига“, рекла је у разговору за Б92.нет Николић.

Напомиње и да су званично сва грчка острва затворена до 18. маја. У међувремену може да дође до промена у смислу да се приступ острвима омогући раније или да се продужи забрана.

„За сада само они којима је острво заведено као место боравишта могу трајектом на копно и обрнуто“, рекла је Николић живи на Тасосу већ 15 година.

Подвлачи да и да се све информације које грчка влада и министар туризма дају односе на велике хотеле, авионски превоз и велике тур оператере. За сада се нико, према њеним речима, не обраћа власницима малих смештајних објеката, нити износи било какав план у вези са мерама, начином рада и датуму отварања.

„Све оно што се може чути јесу нагађања самих власника. С обзиром на то да мали објекти могу да приме мали број туриста, власници не очекују да ће имати ограничења када је капацитет попуњености у питању“, додала је она.

На питање да ли се зна које ће мере бити донесене када су у питању смештајни објекти, она је рекла да се не прича о свакодневној дезинфекцији, али да сви сматрају да ће бити неопходна комплетна и темељна дезинфекција апартмана приликом смене гостију.

„Сматрају да хигијена унутрашњости објеката, али и базена, дворишта, дечјих играчака мора бити подигнута на виши ниво“, истакла је наша саговорница.

Подсећа да би од 4. маја званично требало да буде дозвољено купање у мору, а за две недеље или најкасније од 1. јуна да се отворе организоване плаже. Наводи и да ће као сигурна мера бити дистанца од два метра између сетова лежаљки и сунцобрана и исто растојање између столова у беацх баровима и ресторанима како на плажи тако и на шеталишту.

„Никаквих других правила неће бити на плажама јер је на отвореном простору довољна дистанца. Ношење маски и рукавица на плажи грчки епидемиолози не препоручују. Све у свему Грци ће се потрудити да посетиоци буду безбедни, али да мере не наруше њихово уживање на плажи и опуштену атмосферу по којој је Грчка позната. Грчки министар туризма је најавио да ће у наредним данима објавити одлуке о мерама које се односе на плажу и хотеле. Рекао је да ће одлука бити донесена на основу савета здравствених стручњака“, објаснила је Николић.

На питање да ли би овогодишња летња сезона у Грчкој могла да буде „продужена“, наводи да то зависи од бројних фактора.

„Јун је за породице са предшколском децом врло атрактиван месец и доста резервација је направљено баш за јун, посебно за период од 20. јуна до 1. јула (по завршетку школске године). Тај период од 20. јуна је последњих година попуњен готово као и јул и август. Туристи који су резервисали у јуну још увек чекају званично обавештење о отварању сезоне. Ако се испостави да није могуће да летују у том периоду тражићемо заједно решење“, поручила је она.

Како је додала, решења која су на располагању су: померање датума за касније, померање летовања за наредну сезону, повраћај депозита ако је могуће одмах или током лета или у крајњем случају по истеку 18 месеци од раскида уговора.

„Грци најављују продужетак сезоне на септембар или октобар, мада ми сматрамо да продужетак сезоне не може да зависи од њихове одлуке. Зависи пре свега од времена и температура. Да ли ће они који су резервисали у јуну одложити за септембар и октобар зависи од тога да ли туристи могу да помере свој одмор за тај период, да ли деца могу да изостану из школе и на крају да ли нас други талас вируса чека баш у том периоду. Све у свему још много непознаница има, све је још увек на нивоу нагађања јер још увек немамо ни најмањи наговештај о томе када ће се отворити границе”, рекла је Николић.

Каже и да чим је почело да се прича о попуштању мера, да су почеле да стижу и нове резервације летовања, као и да се углавном односе на другу половину јула, август и септембар, иако их, како је додала, уопште нису ни очекивали.

„Очигледно је људима преко потребан одмор. На нашем сајту и страницама смо мало испитивали туристе о томе да ли планирају да летују и колико смо схватили велика већина само чека да се отворе границе и да крене пут Грчке и мора“, закључила је Николић.

Здравствени пасоши или карантин

„Највећи број питања која добијамо од наших туриста односи се на карантин по уласку у Грчку и такозвани здравствени пасош. Карантин по улаксу у Грчку не постоји као опција и неће бити уведен ако ситуација наравно буде стабилна као сада. Што се тиче здравственог пасоша, односно неке потврде да особа која улази у Грчку није заражена о томе се увелико прича али такође на нивоу ЕУ. Очекује се да буде донета заједничка одлука како ће потврда изгледати, односно да ли ће бити потребнан негативан резултат на корона вирус у земљи из које путник долази или ће се на граници вршити брзи тест или мерење температуре. У сваком случају ни за то још увек немамо конкретне информације, али се надамо да процедура неће бити компликована“, рекла је Николић.

 

Извор: B92.net