Свет

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! За усељење у ЕУ ПЛАЋАЋЕ СЕ КАУЦИЈА?

Немци предложили модел за мигранте – уколико хоћете у Европску уније, плаћаћете кауцију на одређено време.

Експерти за миграције из Берлина имају модел за радну миграцију из афричких земаља у ЕУ, који предвиђа „привремене визе уз плаћање кауције“, пише Дојче веле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручни савет немачке Фондације за интеграцију и миграције предлаже да грађани из Африке плаћају кауцију земљи у ЕУ по свом избору

„Тиме стичу право да у ту земљу дођу и један одређени временски период раде. У тој земљи не би смели да користе социјалне услуге финансиране средствима пореских обвезника“, пише DW.

Они би по истеку рока морали да се врате у земљу свог порекла, а тада би им био враћен новац од кауције.

Њима остаје могућност да се врате у ЕУ.

Две ствари би требало да се постигну овим моделом, казала је председавајућа Савету, Петра Бендел.

Као прво, овај нови пут регуларне миграције би требало да понуди алтернативу кријумчарским бандама и често опасном путу преко Средоземља. А друго, тржиште рада у ЕУ би требало да се отвори пре свега за једноставне послове, дакле нискоквалификоване – што увек изнова захтевају удружења послодаваца.

Данијел Тим, из Стручног савета говори о трипл-вин ситуацији: земља порекла, одредишна земља и мигранти сами – сви би требало да профитирају до привременог усељавања.

А да би то функционисало, земља порекла би свакако морала да покаже спремност да поново прими своје грађане. Искуство је показало да се овакви споразуми о поновном прихватању не узимају здраво за готово. Али, они би могли да се промовишу, с обзиром да се ради о моделу где су обе стране на истом нивоу, уверена је предсједавајућа Бендел. При том би повратници могли да у Африци инвестирају и новац и знање из Европе, да оснују фирму…

С друге стране, да би европско становништво прихватило долазак мигранта из Африке, важно је да се зна да повратак заиста функционише.

Чланица Савета, Клаудија Дил сећа се историје гастарбајтера у Немачкој, пре свега 60-их, када су из југоисточне Европе и северне Африке дошли на рад у Немачку.

Највећи број њих се касније није вратио у домовину.

Тако да би и са овим моделом кауције могло да се догоди да људи остану дуже у Немачкој, или заувек.

Стручни савет већ 11 година објављује годишње експертизе, али први пут се бави Африком. Можда зато што је експертизу 95 одсто први пут финансирало Министарство унутрашњих послова Немачке.

Влада Немачке је најавила и да ће Африка бити тежиште од 1. јула када Немачка преузме председавање ЕУ.

Пребацивање акцента на Африку било је уочљиво већ када је Урсула фон дер Лајен преузела председавање Европској комисији.

Циљ њеног првог путовања као шефице Европске комисије у децембру 2019. била је Африка.

Експерти за миграције се надају да ће Немачка дати добар пример и покренути прве пилот пројекте. То би могло да мотивише и друге државе.

На крају Немачка је доживљена као „искрени посредник у избегличкој политици“, сматра Бендел.

 

Извор: DW/ Mondo.rs