Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОТКРИО: Имаћемо највећи раст у целој Европи! Ево шта очекује грађане Србије!

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се у дијалог улази у најбољој вери и намери да се разговором дође до договора, те да не прихвата уцене Приштине, какве су се могле чути и на данашњем загребачком самиту ЕУ-Западни Балкан.

Преносећи да је дијалог био тема самита, Вучић је рекао да је Унија врло снажно подржала свог изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, а он је, каже, поновио да Србија поштује европског дипломату и да се радује наставку дијалога, те да жели компромисно решење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Међутим, морају да разумеју позицију Србије да не прихватамо уцене из Приштине, које смо чули и данас, да дијалог има смисла само ако Београд призна Косово. У дијалог се улази у најбољој вери и намери да разговарате и постижете договор. Не можете унапред да кажете шта је садржај разговора“, нагласио је Вучић у изјави РТС-у.

Каже да је било добро што је на данашњем састанку потврђена европска перспектива региона.

Ако не можемо у ЕУ у наредних годину, до четири године, како због ситуације у ЕУ, тако и код нас, јер не потцењујемо наше недостатке, важно је, рекао је Вучић, да помогну да отворимо све границе на Балкану, а онда отворених граница да идемо ка неком шенгенском простору, како би имали улазак у Мађарску и Бугарску без докумената и задржавања на границама.

Председник Србије је потврдио незваничне информације да је немачка канцеларка Ангела Меркел највећи део говора данас посветила дијалогу, али да су то учинили и неки други.

Каже да је од Виктора Орбана и још неких регионалних лидера из ЕУ први пут чуо став да колико је Балкану потребан ЕУ, толико је Унији потребан Балкан.

„То је први пут неко на недвосмислен начин тако јасно рекао. Видео сам код неких мало неверицу, код неких одобравање”, казао је он.

Рекао је да су о Србији изванредно говорили грчки и бугарски премијери Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов.

Каже и да је примећена донација Србије ЕУ за развој вакцине.

Упитан да ли је било речи о наводом геополитичком јачању утицаја Кине и Русије у нашем региону, рекао је да су највећи број тих људи наши пријатељи, и да би неко ко би рекао нешто то учинио не помињући Србију.

Подвукао је да, ма колико је непријатно када се чују или читају у појединим медијима, примедбе због сарадње са Кином и Русијом, посао представника држава да се понашају у интересу грађана.

Подвукао је да се Србија налази на европском путу, да ће њиме наставити, али и да је, захваљујући изградњи добрих односа, веома добро прошла кроз тешку корона кризу.

“Били смо створени да прођемо као и Италија, јер смо имали највећи број повратника, да не говорим о старости нашег становништва, степену развоја земље, да хигијена није на највишем европском нивоу. Све се поклопило да буде лоше, а успели смо зато што смо отворени за сарадњу са свима. Зато што имамо своју слободарску политику. За нас је ЕУ стратешки циљ, али нећемо говорити ружне ствари против наших других партнера да би се неком додворавали”, нагласио је он.

Србија можда једина у Европи без негативног привредног раста

Може да се догоди да Србија по привредном расту ове године уопште не буде у минусу и да будемо једина земља у Европи која неће имати негативни раст, изјавио је Вучић поводом процена Европске комисије да ће цела еврозона, регион, па и Србија имати пад БДП због последица епидемије корона вируса.

„Знам да људи нису научили и да је обично коментар – јесте ми ћемо баш да будемо најбољи. Али, кажем – ми ћемо да будемо најбољи“, рекао је Вучић.

Истиче да то говори иако је увек конзервативан и скептичан у проценама, али да може то да каже пошто је Србија на изванредном путу, због чега ће наша земља брже и лакше пребродити кризу него друге земље.

Објашњава да то, наравно, не значи да ћемо бити богатији од Немачке, јер нам је потребно још 50 или 100 година да сустигнемо земље за којима смо деценијама заостајали.

Вучић наводи да се Србија у овој кризи брже отворила од других земаља, да ће за дан или два почети да раде и тржни центри, да смо отворили највећи део фабрика и да ће од 11. маја радити скоро све, осим неких изузетака.

Али, указује, важно је да се отворе и Немачка и Европа, јер су то наши партнери.

Упитан да прокоментарише то што је ЕИБ најавила велику помоћ за Западни Балкан 1,7 милијарди евра, Вучић је рекао да ми са њима већ имамо велику сарадњу.

„И данас, једна од ствари на којој смо инсистирали била је да дају нешто више грантова, пошто они дозвољавају до 20 одсто поклон пара за велике пројекте“.

Председник Србије каже да још нисмо успели да добијемо тих 20 одсто за аутопут од Ниша до Мердара, али да смо добили значајан грант.

„Нама не треба страховито повећање јавног дуга, јер нећемо да задужујемо нашу децу, као што су радили неки пре нас. Гледамо да држимо јавни дуг испод 60 одсто и да сачувамо ликвидност у држави и за наша јавна предузећа и микро, мала и средња предузећа и ми ћемо успети у томе. Нема никаквих сумњи по том питању“.

Додаје да је економски будућност Србија добра, као и да се политички налазимо на европском путу.

„Верујем у храброст, посебно током немачког председавања да могу да се предузму значајније политичке одлуке у односу на претходни период, ако смем то на такав начин да дефинишем. Мислим, пре свега на европску будућност Србије и региона“, истакао је Вучић.

Да се више говори о проширењу, а не о перспективи

Вучић је пренео да је Самиту указао да је потребно да се мање говори о перспективи, а више о процесу проширења, да Србија жели у ЕУ и да зато и желимо ту врсту конкретног одговора.

Вучић је, након Самита, рекао да је за Србију веома вазно учешће на конференцији, а да је добро да су све земље Уније, осим две, биле присутне, укључујући земље региона, које су чланице ЕУ.

Говорило се, каже, пре свега, о ЕУ путу, а три теме су доминирале – економски опоравак, наставак реформи и процес даљег приближавања ЕУ, и треће, кроз говоре најважнијих званичника Уније, – велика подршка Мирославу Лајчаку и разговорима Београда и Приштине.

“Ја сам говорио пред крај, имао сам прилику да све чујем, и рекао сам ставове Србије. Захвални смо за економску подршку, тражили смо нешто више грантова од зајмова”, рекао је Вучић.

Председник је пренео да је рекао и да Србија нема превелике проблеме и да очекује да ћемо имати највећи раст у Европи.

“И да је за нас од пресудног значаја политички и геополитички аспект, да се мање говори о перспективи, а више о процесу проширења. Србија жели у ЕУ и то је за нас важно и желимо ту врсту конкретног одговора”, рекао је Вучић.

Србија захвална свима на помоћи

Председник Србије  учествовао је раније данас и на видео конференцијском Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана из редова Европске народне партије (ЕПП), на којем је било речи о борби против заразне болести КОВИД-19, као и перспективи земаља Западног Балкана у ЕУ.

Председник Вучић је, као један од првих говорника, обавестио учеснике Самита о економској ситуацији у Србији након пандемије КОВИД-19, као и о детаљима помоћи земљама ЕУ и региона коју је Србија упутила током пандемије и истовремено захвалио за сваку врсту помоћи која је из ЕУ стигла за Србију. Он је, такође, тражио уклањање трговинских баријера и заштитних мера и квота са нагласком на извоз челика у ЕУ за цео Западни Балкан. У оквиру свог излагања, председник Вучић указао је на европску перспективу Србије и солидарност унутар ЕПП.

Говорећи о незадовољству Србије због недостатка солидарности на почетку пандемије, председник Вучић је истакао да су дела важнија од речи, као и да је Србија своју припадност Европској унији показала и слањем помоћи земљама ЕУ и земљама региона. Он је позвао чланице ЕПП на већу међусобну солидарност.

Председник Европске народне партије Доналд Туск је рекао да разуме гнев појединих чланица због недостатка солидарности од стране Европске уније током пандемије КОВИД-19, али је нагласио да је било и много дезинформација које су имале за циљ да нас раздвоје. „То се може победити само заједничким радом, нарочито на Западном Балкану“, рекао је Туск.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен захвалила је на помоћи и ангажману земаља Западног Балкана током пандемије.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који председава данашњим Самитом, поздравио је напоре Србије и Црне Горе за преговоре о прикључењу и отварање поглавља уз наду да ћемо сви заједно остварити напредак у европским интеграцијама.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис поздравио је европску перспективу земаља Западног Балкана. „Солидарност је израз јасне и мерљиве подршке у временима када је нашим савезницима најпотребнија. Понекад та помоћ стиже прво оданде одакле је не очекујете, па је тако, када је Грчка тражила помоћ у време мигрантске кризе, Србија, на челу са мојим пријатељем Вучићем, била прва земља која је понудила помоћ и то је био гест солидарности високо цењен у Грчкој“, нагласио је Мицотакис.

Премијер Републике Бугарске Бојко Борисов је истакао да му је драго што се процес придруживања Западног Балкана креће у добром правцу и упутио подршку позиву на солидарност, коју је током Самита упутио председник Вучић, истакавши да ЕУ мора да уради све како не би оставио регион Западног Балкана да пати од економских последица због пандемије КОВИД-19.

Председник Републике Кипар Никос Анастасијадес је рекао да је будућност Западног Балкана у Европској унији, са чим су се сагласили и остали учесници данашњег Самита, као и са неопходношћу веће солидарности чланица Европске народне партије.

 

Извор: Танјуг, РТВ (Мирослав Задрепко)