Србија

УПАЉЕН ЦРВЕНИ АЛАРМ: Србији прете поплаве у наредна два дана

Фото: Јутјуб

Водостаји у порасту

Током данашњег дана и сутра очекују се нагли порасти водостаја на бујичним водотоцима сливова Млаве, Пека, Белог и Црног Тимока, Црнице, Ресаве, Западне и Јужне Мораве, наводи се у упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На осталим речним водотоцима нема опасности и метеоролози су на целој територији Србије реке означили зеленом бојом, што значи да опасности данас нема. На Дунаву, Сави, Тиси, Дрини, Колубари, Великој Морави, Ибру, Нишави, Тимоку, Топлици, Јабланици, Ветерници, Тамишу и банатским водотоцима…

Већ за сутра на Млави и Тимоку могућ је пораст водостаја.

Како је за медије објаснио метеоролог РХМЗ Слободан Совиљ, у источном делу Србије се очекују интензивни пљускови у више наврата који могу да доведу до стварања бујичних поплава.

– У Источној Србији се послеподне, увече и у току ноћи очекују пљускови у више наврата који могу да доведу до бујичних поплава. То нису поплаве налик онима које су се десиле рецимо у Обреновцу, већ оне које трају сат, два или три после непогоде, а вода се затим повлачи – објашњава Совиљ.

Источна Србија се данас црвени на мапи метеоаларма, очекују се киша и грмљавина и веома опасно време.

Данас се у крајевима јужно од Саве и Дунава очекују интензивни грмљавински процеси са локалном појавом града, у зони пљуска и јаким или олујним ветром, као и количином падавина у већини места од 20 до 40 мм за 24 х, а локално и више, нарочито на подручју Борског округа (источна Србија) где може пасти и више од 60 мм за 24 сата.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com