Регион

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Ово су цене тестова на корону у земљама у које најчешће путујемо

Поједине земље у које грађани Србије најчешће путују одредиле су цене за тест на корону како би путници могли да уђу у њих без карантина.

Путовање ове године, ако се неко уопште одлучи на њега, изгледаће необично, али и скупо, пише портал Телеграф. Путно осигурање неће покрити лечење за оне који се заразе вирусом корона у другој земљи, а ако и буде такве полисе, биће веома скупа. Неке државе, па и наша, већ су најавиле да ће се у њих моћи ући само уз негативан тест на вирус корона и одредиле његову цену, или ће у супротном бити обавезан карантин од 14 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија – 6.000 динара

За улазак у Србију биће неопходан негативан тест на корону, не старији од три дана.

Грађани који буду путовали у иностранство у земље које инсистирају на здравственом пасошу, моћи ће у Србији да ураде тест на вирус корона који ће коштати око 6.000 динара, односно 50 евра.

У Србији због путовања грађани ће моћи да ураде тест на вирус корона на свој захтев и да ће се то радити у лабораторији у Клиничком центру Србије.

БИХ – 100 евра

Према подацима у медијима у БиХ, за тест је потребно обратити се Институту за јавно здравство. Само тестирање кошта 200 КМ, односно 100 евра.

Словенија – 20 евра

Још није одређена тачна цена, али прве процене су да тест неће бити скупљи од 20 евра.

Црна Гора – „минимално“

Званичници Црне Горе најављују да ће ова земља ускоро бити без вируса корона.

Како додају, учиниће све да смање ефекте кризе, а процењује се да ће цена теста бити минимална.

Хрватска – 200 евра

Хрватски медији пишу да ће у Наставном заводу за јавно здравство овај тест коштати 200 евра, мада је хрватски министар здравља претходно говорио како поуздани тест на ковид – 19 кошта око 100 евра.

Аустрија – 190 евра

Засад је познато да ће аеродром у Бечу нудити тестирање на вирус корона да би путници избегли карантин од 14 дана, и то по цени од 190 евра.

Немачка – 200 евра

Према Институту „Роберт Кох“, пацијенти са симптомима грипа такође се насумично испитују на нови вирус корона. Трошкове (приближно 200 евра) сносе здравствена осигурања у Немачкој, али само ако је тест препоручио лекар. За друге, то је регуларна цена.

Грчка – од 120 евра

План грчких званичника је да путници тестирање раде у земљи порекла, па да се онда безбрижно упуте у Грчку.

Претходно је, када је пандемија била у замаху, било најава да ће добровољни тест коштати од 120 до чак 300 евра.

Грчки министар туризма Харис Теохарис каже међутим, да је могуће да та цена падне и на 10 евра по особи касније током лета.

Извор: sputniknews.com