Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ СЗО! Корона вирус ван контроле! Ево шта су рекли за Србију!

Британски медији су након ових упозорења СЗО набројали и земље у којим корона букти, а међу којима је и Србија

Др Теодрос Адханом Гебрејесус казао је да се укупан број случајева корона вируса у свету удвостручио у последњих 6 недеља, преноси Skynews.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ковид-19 није под контролом у већем делу света и заправо се погоршава – казао је шеф Светске здравствене организације.

Др Гебрејесус казао је да се у последњих 6 недеља укупан број заражених удвостручио, па ширење корона вируса не показује знакове успоравања у најтеже погођеним земљама као што су САД, Бразил и Индији.

Говорећи на састанку држава чланица о евалуацији пандемије др Гебрејесус је рекао да је вирус у неким богатим земљама изградио здравствене системе, док су чак и неке скромније земље успеле да реагују на добар начин.

Ипак, он је нагласио да у већини света вирус није под контролом и да се погоршава.

– Више од 11,8 милиона случајева корона вируса сада је пријављено СЗО. Више од 544.000 живота је изгубљено, а пандемија се и даље погоршава – упозорио је.

Ова упозорења долазе само дан након што је Доналд Трамп одлучио да повуче САД из СЗО.

Трамп је упозорио у мају да САД прекидају везу са овим здравственим телом оптужујући га да није адекватно реаговало на Ковид-19 и да је под потпуном контролом Кине.

И док многе земље сада окрећу пажњу на могући други талас, САД, Индија и Бразил се и даље боре да спрече први талас.

Међу овим земљама је и трећина свих нових случајева оболелих широм света који се пријављују на свакодневном нивоу.

Портал Skynews навео је и пример Србије у овом извештају. Србија која има око 6,9 милиона становника пријавила је 17.000 случајева оболелих и 314 смртних случајева и поновили реченицу премијерке Ане Брнабић која је казала да је здравствени систем у Београду пред пуцањем.

– Здравствени систем у Београду је пред пуцањем и зато не могу да разумем понашање људи који су суноћ и прексиноћ били на улицама. Ми смо јуче у ово доба имали 118 људи на респираторима. Па је л’ то време када се бијемо на улицама и имамо насилне протесте, кад имамо антикваксере на улицама – упитала је премијерка јуче.

Извор: Телеграф.рс/Б.К.