Србија

ЧУВАЈТЕ СЕ! У ових десет градова у Србији букти корона, а они чак и нису највећа жаришта! Ево о чему се ради!

*Међу жариштима Београд, Чачак, Шабац, Кралејво, Пожаревац *Нови Пазар, Сјеница и Тутин, према речима надлежних, под контролом *Ситуација забрињавајућа и у мањим местима *Бивши градоначелник (47) изгубио битку са вирусом *Једна општина усред епидемије дуже од три недеље била без воде

Према последњим званичним подацима у Србији је 22.031 регистрован случај заразе корона вирусом од почетка епидемије. Јуче је за последња 24 часа било 426 позитивних. Хоспитализованих је 4.619 пацијената, од чега на респиратору 205. Укупан број преминулих је 499 од чега је осам јуче забележених смртних случајева. У многим градовима и општинама проглашена је ванредна ситуација, од чега међу последњим у Косјерићу, Панчеву, Зајечару, Бору, Смедереву, Руми… Нека од места у којима је ванредна ситуација на снази важила су за жаришта, сада замењена другима у којима се епидемија разбуктава, неки су мере увели превентивно због непосредне близине других места у којима је напетије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У многима је скраћено радно време тржних центара, угоститељских објеката, продавница, радњи… Затим, забрањено је окупљање, понегде и коришћење базена, уведене су мере појачане дезинфекције, обавеза ношења маски и на отвореном…

У некима од градова под јаким мерама примећено је да се омладина креће у суседство за викенд изласке, о чему су говорили и представници струке или штабова за ванредне ситуације, као и такозване корона журке, које нису само домаћа специјалност.

Подсетимо, на јучерашњој конференцији за медије, Чачак, Краљево и Пожаревац означени су као жаришта. Два дана раније уместо Пожаревца, говорило се о Шапцу. Београд се све време узима за највеће жариште у земљи.

Пре три дана министар здравља Златибор Лончар упозорио је да Врњачкој Бањи прети разбуктавање епидемије, те да имају информације о томе да „људи из Краљева и околине одлазе тамо ради забаве“. Дан касније председник општине Бобан Ђуровић рекао је за Телеграф.рс да је у том месту 62 укупно оболелих, те да нема млађих од 18 година.

Сви су са лакшим клиничким сликама и у кућној су изолацији. Два пацијента су хоспитализована у ЗЦ Студеница у Краљеву због промене на плућима, али њихово стање је задовољавајуће. На респиратору немамо ниједног пацијента. Прате се и спроводе се све мере и епидемиолошка слика је задовољавајућа – рекао је Ђуровић.

Он је рекао и да је ситуација у месту под контролом, те да је речи министра узео за предлог превентивног деловања, наводећи да су превентивне мере већ на снази, јер је реч о туристичком месту са великим бројем гостију.

Ограничено је радно време, број људи у затвореном и на отвореном простору, режим рада базена, посебне мере које се примењују у хотелима, отказана су сва дешавања забавног карактера, на снази је забрана окупљања више од 10 људи итд. Мере строго контролише комунална инспекција, али морам да нагласим да имамо добру сарадњу са угоститељском и туристичком привредом и потпуно разумевање – казао је он.

У Ваљеву ванредна ситуација, вашар и удвостручавање броја оболелих
Ванредна ситуација у Ваљеву проглашена је 7. јула. Њоме је између осталог, забрањено организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација, али и окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица.

Међутим, само два дана касније одржан је дводневни Ивањдански вашар у Јовањи код Ваљева. Према подацима од 9. јула у Ваљеву је било 339. заражених особа. Шест дана касније из тог града стигао је извештај о 22 потврђена случаја заразе за 24 часа, од којих су неки, писао је Блиц, наводили да су били посетиоци вашара.

Према подацима од 15. јула, у том граду било је 70 хоспитализованих, ниједан на респиратору. Било је и 13 заражених здравствених радника – десет лекара и медицинских сестара Опште болнице и двоје запослених у Дому здравља.

Према данашњим наводима Вамедие, укупан број оболелих од корона вируса од почетка епидемије у Ваљеву је 734.

У Пазару свакодневно умиру од короне, за прве две недеље јула 56 преминулих
Према јучерашњим подацима у регионалном ковид центру у Новом Пазару хоспитализовано је 167 пацијената, а од последица вируса корона преминула је једна особа. На болничко лечење примљено је 12 особа, отпуштено 40, а две особе су на респиратору. У ковид амбуланти у Новом Пазару извршено је укупно 315 прегледа, од чега су неки први, неки контролни.

У Дому здравља урађено је 139 лабораторијских анализа, 111 рендгена плућа, а од 105 брзих тестова из крви, 100 је позитивно на вирус Цовид 19. Такође, урађено је и 40 ПЦР тестова.

У војној пољској болници хоспитализовано је 10 пацијената, пренео је Тањуг. Према јучерашњим подацима Завода за јавно здравље Нови Пазар, у граду је 916 заражених.

Потпредседник Владе Расим Љајић данас је Тањугу рекао да је ситуација и даље нестабилна, јер се свакодневно бележи нови број преминулих. Према подацима за прве две недеље јула преминуло је 56 особа.

Ванредна ситуација проглашена је још 25. јуна, чиме је Нови Пазар постао прво место у Србији у којем је по укидању ванредног стања уведена ванредна ситуација.

Од Колашинчеве поруке до разбуктавања: У Сјеници по 250 прегледа дневно

За ситуацију у Сјеници чуло се 4. јула када се српски атлетски репрезентативац Асмир Колашинац јавно обратио министру Лончару за помоћ. Он је указао да су капацитети Дома здравља у том месту пред пуцањем, те да се у то лично уверио, као и да се велики број здравствених радника заразио корона вирусом. Он је оценио и да је ситуација тежа него у Новом Пазару, као и да је само у том дану било 10 умрлих.

Три дана касније објављен је податак да се током две недеље свакога дана јави више од 200 људи на преглед. Само дан раније, преноси Тањуг, у Новом Пазару хоспитализовано је 55 грађана из Сјенице. До 18. у месецу број прегледаних по дану скочио је на 250, према наводима министра Љајића.

Како је координатор ОБ Нови Пазар Мирсад Ђерлек казао 19. јула у јутарњем програму РТС-а, највећи проблем је у Сјеници, одакле је 70 пацијената, од 226 колико је укупно тада било у болници.

Почетком месеца било је чак 30 заражених медицинских радника, преостали раде на измаку снага. Ћерка једног од њих, Садика Пурковића из Дома здравља Сјеница, који је на првој је линији одбране, рекла нам је да он као срчани болесник, а да није једини такав, спада у ризичну категорију, те да мало ко зна да се на 38 година старом рендген апарату до 17. јула урадило скоро 2.000 снимака за око 20 дана, те да то најпрецизније говори о броју пацијената из тог места.

У Тутину зараза букнула средином јуна, само у том месецу урађено 900 рендгена

У Тутину је ванредна ситуација уведена далеког 26. јуна, дан након Новог Пазара. Како је епидемиолог тамошњег Дома здравља Митхат Еминовић рекао за Телеграф, само у јуну урађено више од 900 рендгена плућа, те да је значајан број пацијената имао веома изражену обострану упалу плућа.

До 27. априла у тој општини није било ниједног зараженог, али се ситуација преокренула средином јуна, након два велика празника Рамазана и Бајрама.

До 2. јула у ОБ Нови Пазар преминуло је чак 11 особа из Тутина. Четири дана касније министар здравља највио је да ће у Тутин бити послате екипе лекара, како би се ситуација ставила под контролу.

Средином месеца у јавност је доспела незванична информацијо о томе да је у Тутину преминуло око 50 особа.

Ивањица на удару ветрова, епидемиолошка ситуација озбиљна
Ванредна ситуација у Ивањици проглашена је 2. јула, међутим о епидемиолошкој ситуацији у тој општини, није се много знало до 6. јула када су објављене информације о првој жртви корона вируса. Тада је битку изгубила жена (63), а седам дана касније још двоје грађана средних година.

Због квара на цевоводу који је онемогућавао нормално водоснабдевање за око 20.000 мештана, усред епидемије Ивањичани су 22 дана били без воде.

Поплава је однела мост, град је погодио околна села, а десила се и саобраћајна несрећа која је узнемирила становништво, с обзиром на то да је камион ударио 7-годишњег дечака. Његово стање је стабилно, међутим у међувремену су стигле и информације о смрти двојице мушкараца из Ивањице, као последице корона вируса – једног од 59, другог од 62 године.

Према јучерашњим Рининим подацима, највећи прилив пацијената у чачанску болницу јесте из Ивањице. Од јуче пристиглих 15 позитивних узорка из Моравичког округа, највише новозаражених је из Ивањице, њих седам.

У Ужицу преминуо бивши градоначелник од последица корона вируса
Ванредна ситуацију у Ужицу проглашена је 6. јула. Већ тада у граду је било 214 хоспитализованих, од чега 12 на респиратору са тешком клиничком слику. Било је и 36 заражених здравствених радника, међу којима, према наводима Рине, седам хоспитализованих. Већ 10. јула у болници је било 323 пацијента, а њих 304 чекало је резултате теста. Деветнаест пацијената је било на интензивној нези, 13 на респиратору.

Већ 19. број заражених у том граду премашио је 500, достигавши цифру од 509 заражених. Према саопштењу Завода за јавно здравље Ужице, на другом месту по броју заражених била је Пожега са 148 заражених.

Део пацијената се због попуњености капацитета здравственог система слао у болницу Чигота на Златибору, капацитета 37 места. Тако је 20. јула у Ужицу било 279 хоспитализованих пацијената, међутим чак 23 на респиратору.

На територији Златиборског округа тада је било заражено 1.319 особа, а број преминулих од последица корона вируса на дан раније био је 43. Међу њима нашло се и једно Ужичанима добро познато лице – бивши градоначелник Саша Милошевић (47).

У Новом Саду по 18о потврђених случајева дневно, у КЦ Војводина више од 320 на лечењу
Према последњим подацима од 19. јула, регистровано је 186 случајева заразе у Новом Саду. Од почетка епидемије, па до наведеног датума, у Војводини је регистровано укупно 3.796 случајева који су потврђени ПЦР тестом, међу којима је у Новом Саду 1.566.

Број људи у самоизолацији у Новом Саду је 458, што је пад за 60 у односу на дан раније када их је било 518. Према подацима портала 021.рс од 22. јула, на болничком лечењу у КЦ Војводина било је 322 пацијента, од чега 25 на респиратору.

Ситуацију у Новом Саду нешто раније коментарисао је и градоначелник Милош Вучевић наводећи да је драматична, те да 16. јула у ковид амбулантама прегледано рекордних 400 пацијената, а готово 20 одсто су, како је рекао, тешки случајеви.

Од 10. јула у Новом Саду на снази су и пооштрене мере. Забрањено је организовано окупљање више од десет лица на јавним и затвореним просторима, уз обавезну физичку дистанцу од најмање 1,5 метара.

Такође, сви привредни субјекти који обављају угоститељску делатност дужни су да у угоститељским објектима који немају башту, као и ноћним клубовима на територији Града Новог Сада, ограниче радно време од 6 до 21.

Корона не успорава ни у Љигу, од девет тестираних шест је позитивно
Током јучерашњег дана у љишкој ковид амбуланти прегледано је 17 пацијената, пише РИНА.

Тестирано је девет особа и исто толики број резултата ПЦР тестова је стигао. Од пристиглих узорака шест је позитивно и то чак двоје на поновљеном (контролном) тесту и троје је негативно.

Када је реч о радницима Дома здравља „Љиг“, њих 14 је ван службе. У тај број спада и немедицинско особље, али и лекари и сестре. Од 1. јула до данас позитивно је 33 Љижана, док њих 25 још чека резултате.

Према евиденцији љишке полиције 17 лица се налази у кућној изолацији.

У Петровцу седмоструко више оболелих него на крају јуна
Према подацима из Браничевског округа ситуација је забрињавајућа, а међу местима у којима се број заражених повећава, налазе се и она мала којих досад није било на корона-мапи.

У том контексту у јутрошњем извештају Завода за јавно здравље Пожаревац говорило се о епидемиолошкој ситуацији у Петровцу, у којем је до краја јуна било седам оболелих, а сада их има 48, дакле готово седам пута више.

Епидемиолог тамошњег ЗЗЈЗ Зорица Митић, рекла је да је приметан и пораст броја оболелих још у Пожаревцу и Великом Градишту, те да је за последње две недеље у том округу забележено 120 случајева заразе.

Извор: [email protected]