Свет Србија

КОН У ШОКУ ЗБОГ ОВЕ ИЗЈАВЕ: Италијани тврде да је коронавирус агресивнији у Србији! ОВО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА!

Епидемиолог Предраг Кон прокоментарисао је изјаву премијера Венета Луке Заје да је коронавирус у Србији јачи него у Италији.

– Не знам шта то значи. Свако може да изјави шта хоће, ако има доказа, онда доказе на сто – рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Заја је изјавио за италијанске медије да је сој српског вируса агресивнији од онога који је до сада био познат у Италији и да су изоловали вирус пацијената који су дошли из Србије.

„Урадивши четири теста, приметили смо да је вирусно оптерећење изузетно јако, вируси су идентични између себе, али припадају потпуно другачијем кластеру од оног који је до сада био изолован у Венету и у Италији. До данас није могуће повезати специфичне мутације са различитом патогеношћу вируса јер досадашња истраживања нису показала да постоје клиничке форме везане за мутацију вируса“, рекао је Заја

Иначе, Кон је рекао да је епидемиолошка ситуација на територији целе Србије неповољна, без обзира на то што има места где нема оболелих или где су случајеви појединачни.

– У овом тренутку немамо чврсте податке да се ситуација побољшава без обзира на то што је смањен тај регистровани број, бар на дневном нивоу. Мене лично то не охрабрује, јер су дупке пуне болнице и има људи на респиратору. Рано је говорити о побољшању. Ковид амбуланте и респираторни центри су под великим притиском, има велики број оних са респираторним тегобама, код којих се открива зараза – истакао је епидемиолог.

Извор: Курир.рс/РТС