Србија

ЛОНЧАР ОТКРИО: Ево како ће функционисати вакцинација…

Према последњим информацијама „Батута“ и Министарства здравља, на респираторима се налази 190 пацијената.

Током претходног периода најављено је да ће у Републику Србију стићи вакцина против коронавируса и да ће она грађанима бити доступна већ при крају текуће године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову вест је потврдио и сам председник Републике Србије Александар Вучић који је објавио да је Србија у преговорима са једном државом и да ће вакцина стићи до краја године. Он је истакао да је та држава већ завршила тестирања вакцине и да су преговори увелико у току.

Ипак, оно што интересује све грађане јесте да ли ће та вакцина бити обавезна за све, али и које групације становништва ће први примити дозу вакцине. На ова питања нашем порталу одговор је дао министар здравља Златибор Лончар који је истакао да вакцинација неће бити обавезна, али ће бити препоручљиво да се људи вакцинишу.

– Цео свет је у борби да дође у што бољој позицији доа дође до вакцине. најбитнија је безбедност и ефикасност вакцине. Струка је та која одређује да ли ће та вакцина бити обавезна или не. Оно што са сигурношћу могу рећи јесте да вакцина може бити препоручена за људе који су високоризични. На здравстене раднике и хроничне болеснике мислим. Оно што је битно, да ће се држава трудити да обезбеди довољне количине и да буде одступна свакоме – рекао је Лончар и додао:

– Постоји институт за јавно здравље „Батут“ који сабира сва мишљења и на основу захтева и мишљења лекара – рекао је министар и додао да ће једино „Батут“ моћи да донесе одлуку о вакцинацији. На основу захтева и мишљења са Батута ћемо поступати, једини могу да донесу одлуку и они праве распоред вакцинације. Све је регулисано захтевом и прописаним условима. Ми ћемо испоштовати све што је прописано законом и грађанима ћемо да обезбедимо ту вакцину што је пре могуће – истакао је министар.

Министар Златибор Лончар је нагласио да још увек нема регистроване вакцине која је прошла све тестове.

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 8.349 особа, њих 359 било је позитивно, док је, нажалост, преминуло 10 лица. Од почетка епидемије, тестирано је укупно 558.430 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

У Србији је тренутно 6.623 активних случајева корона вируса, 4.772 пацијента су хоспитализована, док је број излечених 14.148.

Према последњим информацијама „Батута“ и Министарства здравља, на респираторима се налази 190 пацијената.

Извор: srbijadanas.com/Урош Матејић