Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово је седам симптома опаке болести: Ако их приметите, обавезно се јавите лекару

Pixabay.com

Опака болест грла и главе често нема видљиве симптоме, па за скоро половину оболелих нема спаса.

Према подацима Светске здравствене организације сваке године у свету има око пола милиона новооткривених болесника, од чега их 200.000 изгуби битку с тумором.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима, болест је карактеристична за мушкарце након педесете године живота, а на сваких шест болесних мушкараца долази тек једна жена.

Карциноми главе и врата значајно нарушавају квалитет живота болесника. Раст тумора изазива интензивне болове, анатомска изобличења и промене у говору. Напредовањем тумора угрожене су основне животне функције; дисање и гутање. Осим физичких промена, тумор и терапијски поступак, имају бројне негативне психичке и социоекономске последице.

НАЈЧЕШЋИ СИМПТОМИ И ЗНАКОВИ КАРЦИНОМА ГЛАВЕ И ВРАТА СУ:
– безболан чвор на врату који расте (често први и једини симптом болести)
– безболне беле или црвене мрље и израслине на слузници уста, језика и ждрела
– ранице у усној шупљини, језику и ждрелу које не се умирују, спонтано крваре, и праћене су непријатним мирисом
– отежано и болно жвакање или гутање, које је праћено падом телесне тежине
– бол приликом гутања која се шири према ушима
– промуклост или промена боје гласа која траје дуже од три недеље, а није повезана с прехладом
– отежано дисање

Иако су глава и врат лако доступни свакодневном прегледу, неки тумори расту подмукло, без симптома, посебно они на корену језика и почетном делу једњака. Болесници често долазе у узнапредовалој фази болести с угроженим основним животним потребама: отежаним дисањем (гушењем) и с немогућношћу нормалног узимања хране.

Зашто настају планоцелуларни карциноми главе и врата?
Пушење и претерана конзумација алкохола два су најважнија фактора развоја карцинома главе и врата. Сматра се да су они заједно одговорни за 90 одсто свих карцинома главе и врата. Почетак пушења у раној животној старости и велик дневни број попушених цигарета кроз дуги низ година препознати су као главни узроци тумора. Ризик развоја карцинома горњег дисајног и пробавног система је за пушача који дневно потроши кутију цигарета тринаест пута већи у поређењу с непушачем.

Пасивно пушење такође је препознато као ризичан фактор за развој карцинома, а примећен је пре свега код жена с карциномом језика које никада нису активно пушиле, нити уживале у алкохолу. Свакодневна зависност о алкохолним пићима уз нередовну и неуравнотежену исхрану сиромашну свежим воћем и поврћем подједнако је важан фактор.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: ординација.хр