Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО: Одбио сам ултиматум Албанаца!

„Изашли су са захтевима о узјамном признању, чланству Косова у УН, а тек онда ће се бавити несталима и питањем штете. Ако је то суштина, онда је све бесмислено“, каже шеф српске државе

Албанци одбили састанак у недељу, јер Тачи у понедељак путује у Хаг

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сулудо! Албанска страна је током разговора са председником Србије Александром Вучићем, шефом француске државе Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел издиктирала „списак жеља“ на коме би им позавидели и нацисти.

– Албанска страна изашла је са захтевима које смо пажљиво записали. Траже очување територијалног интегритета Косова, устава Косова, узајамно признање, чланство у УН, да остале земље ЕУ призају Косово, а тек онда ће се бавити несталима и питањем штете. Ако је то суштина, онда је све бесмислено – навео је председник Вучић, који је истакао да је спреман да разговара о побољшању односа, али неће бити разговора о признавању ултиматума.

– Захвалан сам европској посвећености решавању проблема и спремни смо на разговоре. Очекујемо наставак дијалога у четвртак, али очигледно да ћемо имати много посла и тешких задатака. Имамо у недељу видео-конференцију, а онда и наставак дијалога.

На питања новинара, Вучић оцењује да су Француска и Немачка биле коректне, али да треба имати у виду да су признали независност Косова.

– Они разумеју нашу позицију, Меркел и Макрон су искусни политичари и знају шта је реално, а шта не. Од њих двоје нисмо били изложени притисцима и трудио сам се да на храбар начин одговорим на ултиматуме. Мислим да су Макрон и Меркел то разумели.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Вучић каже да, колико је разумео, иде се у дијалог под покровитељством ЕУ и вођством Лајчака, али му није јасно ко ће се са албанске стране појавити на дијалогу.

– Убијте ме ако знам ко се где појављује у недељу а ко у четвртак од њих, кад је Меркел, кад је Лајчак… Знам само да су Албанци рекли да не могу у недељу јер им се Тачи појављује у Хагу у понедељак.

Ево шта су Албанци тражили, а Вучић одбио

1. Очување територијалног интегритета такозване државе Косово
2. Очување такозваног устава Косова
3. Трајно узајамно признање
4. Чланство Приштине у УН
5. Да друге земље ЕУ признају независно Косово

„Не мешам се у односе САД и ЕУ“

На питање да ли су САД умешале прсте, Вучић каже да не жели да се меша у односе САД и ЕУ. Истиче да је данас навео шта је све српска страна испунила из Бриселског споразума.

– Рекли су да ЗСО није у складу са њиховим уставом, а потписали су га 2013. године. Ако то нису у стању да испуне, онда не знам шта јесу. Почело је, биће тешко.

„Морамо да разговарамо“

– Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати с неким ко живи ван реалности. Кад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу: „Па не знамо“… У сваком сучају, није лак период пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу – рекао је Вучић.

Извор: Ало.рс