Русија

Руси одлучили! ПУТИН ПОТПИСАО, ЦРНА ГОРА НА УДАРУ!

Председник Русије Владимир Путин продужио је ембарго Русије на испоруке одређених прехрамбених производа из земаља које су увеле или подржале антируске санкције до 2022. године, међу којима је и Црна Гора.

То произилази из председничке уредбе „о проширењу одређених посебних економских мера ради безбедности Руске Федерације“, објављене на званичној онлајн бази података за правне информације. Документ ступа на снагу одмах.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је под санкцијама од 2014. године, када је ЕУ оптужила Кремљ да је угрозио територијалну целовитост Украјине. Црна Гора је била међу првим државама које су се придружиле санкцијама које је Европска унија увела Русији.

Русија је председничким декретом од 6. августа 2014. увела ембарго на прехрамбене производе против земаља које су увеле или подржале санкције Русији. Ембарго се првобитно примењивао на производе из Сједињених Држава, Европске уније, Аустралије, Норвешке и Канаде. Од 13. августа 2015. године, Црна Гора, Албанија, Исланд и Лихтенштајн и Украјина , уврштене су, од 1. јануара 2016., на листу ових земаља, јер су се придружиле санкцијама Русији.

Иначе, са аспекта количине и вредности црногорски извоз пољопривредних производа у Русију није толико значајан. Наш укупан извоз агро производа у 2015. години је био око 55 милиона еура, а од тога је извоз у Русију вриједио око 900.000 еура.

Чак и извозно веома инфериорна црногорска економија у размени пољопривредних производа са Русијом има позитиван биланс.

Од пољопривредних производа Црна Гора је током 2014. извозила воће, поврће и вино. Током 2015. поврће за око 200.000 евра, а остало је било вино од којег је 2015. приходовано око два милиона евра као и током 2014. Пошто је извоз вина у Русију био у експанзији прептоставка је да је ЦГ за овај досадашњи период санкција изгубилиана том извозу од 15 до 20 милиона евра.

Са аспекта количине и вредности црногорски извоз пољопривредних производа у Русију није толико значајан, у 2015. години је био укупно око 55 милиона евра, а од тога је извоз у Русију износио око 900.000 евра, а у размени пољопривредних производа са Москвом, Подгорица има позитиван биланс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ dan.co.me