Здравље Србија

ПУЛМОЛОГ НЕСТОРОВИЋ ИМА ДОБРЕ ВЕСТИ: Епидемија пролази, изненађује ме једино број преминулих

Фото: Јутјуб

Др Бранимир Несторовић рекао је да је тренутно стање епидемије у Србији очекивано и да је за њега једино изненађење број преминулих у претходних пар дана.

– Ово се очекивало, епидемија пролази али не може тек тако. Земље које су се понашале као ми, које су рано затвориле границе прошле су одлично, остала су та „слепа црева“. Наравно када се земља отворила један број грађана се разболео, а на то је утицало и лоше време. Мени је изненађење било, не што се вирус вратио јер сам то очекивао, већ смртност која је била ових дана – рекао је др Бранимир Несторовић у емисији Хит твит на ТВ ПИнк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећа и на повратак људи из иностранства и инпортоване случајеве корона вируса. Каже да се и ова велика смртност „може десити“.

„Активност вируса није велика“

Несторовић истиче да вирус не умире тек тако, али да је у свету према сајту „Wорлдометерс“ сада 99 одсто блажих случајева, и да на питање да ли је вирус ослабио или не, нико нема одговор.

– Активност вируса није велика, ово су мале цифре иако је народ очекивао да то буде нула, али вируси не умиру тек тако, проћи ће још доста времена док не буде нула заражених. Суштина приче је да је активност вируса много мања. Тренутно је 99 одсто благих симптома у свету, а свега један одсто тежих. Респираторини вируси имају особину да се лако преносе, а корона се поготово лако преноси, његова инфективност је 100 пута већа него код осталих вируса. Ја сам инсистирао да се раније отворимо због овога, да се народ навикне на ово, јер да смо дуже остали затворени било би доста теже на јесен – каже Несторовић и додаје:

– Добро је што млади имају запаљење плућа. Сви ћемо се ми заразити у неком тренутку. Не догађа се ништа драматично – каже он.

„Маске не могу да нас заштите“

Заштитне маске веома мало штите, каже Несторовић и наглашава да ништа не може спречити пренос вируса. Он је додао да је важно да се носе маске, али да их Срби не носе како треба.

Што би рекла једна жена данас у продавници: „Носе маске као рајф“ – каже др Несторовић и додаје да је тестирање важно како би позитивне пацијенте могли да одвојимо од осталих и усмеравамо у ковид болнице.

– Ми сад имамо тестове, здравствене установе су оспособљене, нама прети други проблем, ако отворимо превише ковид болница, неће имати где други пацијенти да се лече. Тестирање нам је помогло да победимо епидемију, за то смо давали огроман новац. Уопште нисмо угрожени, имали смо 6.000 хоспитализованих и 160 људи на респираторима, а сада их имамо 80 – каже Несторовић.

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић каже да је 439.445 људи тестирано од почетка епидемије и нагласио да се ништа не крије.

Када би сви желели да се тестирају не постоји земља на свету која би то могла да испуни, истиче Несторовић и додаје да се створила атмосфера да се сваки симптом оцењује као симптом корона вируса.

– Тестирајте се онда ако имате отежано дисање и кашаљ, то су индикације. Асимтоматски случајеви се не тесирају, тестирали су се на почетку како би се испратили контакти – каже пулмолог.

– Ја стално понављам да ако немате симптоме да не идете и чекате у реду где вероватно стоји неко ко је инфициран, зна се ко иде да се тестира – иситче он.

Додаје да су дезинформације ружне, те да су тврдње да се умрлице скидају, кажњиво и да новинари претерују, те да се за овакве вести мора тражити сагласност породице.

– Болница у Новом Пазару изгледа одлично, а можда је требало дан или два раније да екипа оде доле и да се нешто уради. Ипак, није било информација од локалне самоуправе и директора болнице – каже Несторовић.

„Лабараторије су преоптерећене“

Пулмолог каже да су лабораторије преоптерећене, да огроман број људи жели да се тестира и да због тога оне раде 24 сата без прекида, и да оваква ситуација није само код нас.

– То је све процедура која траје. Тестирање траје пет и по до шест сати. Већина људи се тестира јер се плаши, а требало би да се тестирају они са тегобама, а посебно они који уз симптоме имају и хроничне болести – каже др Несторовић.

Додаје да Србија током пандемије троши велики новац, да се дневно троши по милион евра на тестове и да све то плаћа држава.

Он додаје да је Србија једна од нахуспешнијих земаља по броју умрлих, а да је то један од важнијих параметара када се мери успешност борбе против вируса.

– Јако смо се трудили, не само ми лекари већ и други, и то ме мало вређа као човека. Живот мора да тече даље и да се што пре вратимо у нормалу, а мени се чини да смо у томе и успели. Не можемо више да закључавамо људе и сада је све на личној одговорности – каже Несторовић.

Извор: Блиц