Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА: Ево шта нипошто не смете да радите…

Према народном веровању, Огњена Марија пали и кажњава огњем и као Свети Илија, који кажњава громом, она спада у “огњевите” свеце. Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине “горе небо и земља”, не раде никакви послови

Српска православна црква и верници сутра прослављају празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.

Огњену Марију, осим православаца поштују и католици и они исламске вероисповести, који је називају “српском упаљушом“. Зато, пазите којим ћете се активностима сутра бавити, да вам се не би десило нешто много лоше.

Дан Свете мученице Марине, у народу познатије као Огњена Марија сматра се веома поштованим празником посебно међу женама, па је обичај да се тог дана нипошто не раде ручни радови нити послује у пољу. У црквеном календару, 30. јул није обележен “црвеним словом”, али жене тога дана одбијају да задену и иглу у конац из страхопоштовања према овом празнику.

Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом, она спада у “огњевите” свеце.

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Света мученица Марина родом је из Антиохије, крстила се у 12. години и рано је остала без мајке, а отац ју је, када је сазнао да је хришћанка, отерао од куће.

На путу из Антиохије она је срела епарха Олимврија који је пошао да гони хришћане. Пошто је одбила понуђени брак и због њене вере у Господа Исуса Христа, гневни епарх нареди да је изложе најгорим мукама.

Народно веровање каже да Огњена Марија пали и кажњава огњем и да је грмљавина на овај свети дан лош знак. То може да значи да је пред нама тешка и сушна година, а старији тврде да су овакве ситуације указивала на болест и сиромаштво.

Међу православцима, Огњена Марија (која, иначе, у народној традицији слови као сестра Громовника Илије и Светог Пантелије) изазива посебно страхопоштовање. Тога дана (30. јула по новом, односно 17. по старом календару) нико не ради јер се сматра да је тога дана сваки посао неталичан и грешан, да свако ко тога дана прекрши вољу божју, не може очекивати милост његову.

Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу. Мошти ове светитељке почивају у манастиру Свете Марине у Албанији, на планини Лонга изнад Охридског језера.

 

Извор: Телеграф.рс