Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! Појавила се нова корона? Непозната упала плућа обара све редом!

Кинеска амбасада у Казахстану упозорила је на смртоносну „непознату упалу плућа“ након што је бивша совјетска република пријавила скок у случајевима упале плућа од јуна

„Стопа смрти од ове болести много је виша од новог коронавируса. Здравствене службе земље проводе упоредна истраживања вируса упале плућа, али још увек нису идентификовале вирус”, навела је амбасада у упозорењу кинеским грађанима у тој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док је кинеска амбасада болест описала као „непознату упалу плућа“, казахстански званичници и медији само су рекли да се ради о упали плућа. Није било јасно зашто је кинеска амбасада описала болест као „непознату“ или које информације има о упали плућа.

Сајт амбасаде, позивајући се на извештаје локалних медија, саопштила је да провинције Атрија и Актобе и град Шимкент извештавају о значајним клицама у случајевима упале плућа од средине јуна.

Кинеска амбасада је саопштила да је до сада на три места било готово 500 случајева упале плућа, а у преко критичном стању је било преко 30 људи. У целој земљи је у првом делу године било 1772 смртних случајева од упале плућа, од којих се 628 догодило у јуну, укључујући неке кинеске држављане, наставила је амбасада.

„Кинеска амбасада у Казахстану подсећа кинеске држављане да буду свесни ситуације и појачају превенцију како би смањили ризик од инфекције“, каже се у саопштењу амбасаде.

Сауле Кисикова, шеф одељења здравствене заштите у главном граду Нур-Султан, рекла је за новинску агенцију Казинформ: „Око 300 људи којима је дијагностикована упала плућа свакодневно се хоспитализује.“

Агенција је такође саопштила да је у јуну широм земље било 1.700 случајева упале плућа – више него два пута више него у истом месецу прошле године.

Казахстан је задржао одређена ограничења и карантинске мере након пораста случајева упале плућа.

Председник Кассм-Јомарт Токајев рекао је у среду на телевизијском обраћању да је ситуација још озбиљна и да је прерано опустити рестрикције. Он је додао да се земља „у ствари суочила са другим коронавирусним таласом у комбинацији са великим потешкоц́ама у случајевима упале плућа“, наводи руска новинска агенција Тасс.

Кинеска амбасада саопштила је у уторак да је број случајева Ковид-19 у Казахстану достигао 49.683, укључујући 264 смртна случаја.

Крајем прошлог месеца званичници су упозорили на пораст случајева упале плућа. Кисикова је рекла да доктори проналазе 600 људи дневно са симптомима упале плућа, у поређењу са 80 данима пре почетка епидемије Ковид-19, саопштила је веб локација са Кипра са седиштем у Сингапуру.

„Сваког дана у граду се хоспитализује 350 до 400 пацијената или са Ковид-19 или са упалом плућа“, рекла је она.

Извор: Информмер.рс/ scmp.com