Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ИЗНОШЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА: Обавезно урадите ово…

Велики кнез Андреј имао је следећи обичај: када је одлазио у рат, носио је са собом чесну икону Пресвете Богородице која је држала на рукама Предвечног Младенца, и Часни Крст Господњи који су усред војске носили два свештеника

Изношење Часног крста Господњег је празник, који је установљен у Грчкој од цариградског патријарха Луке за време владавине цара Мануила, у Русији-од митрополита кијевског Константина и епископа ростовског Нестора за време владавине кнеза Андреја Јурјевича.

Овај празник је био установљен из следећег разлога. Цару Мануилу и кнезу Андреју, који су били у међусобном миру и братској љубави, догоди се да у један исти дан крену у рат: Мануил из Цариграда на Сарацене, а Андреј из Ростова на Бугаре.

У то време велики кнез Андреј живео је у Ростову, а Бугаре (Волгари) су звали незнабошци, који су живели на доњем току Волге, од чега и добише своје име Волгари. И Господ Бог даровао је обојици потпуну победу над непријатељима: грчки цар победи Сарацене, а руски кнез победи Бугаре и покори их, начинивши их вазалима своје државе.

Велики кнез Андреј имао је следећи обичај: када је одлазио у рат, носио је са собом чесну икону Пресвете Богородице која је држала на рукама Предвечног Младенца, и Часни Крст Господњи који су усред војске носили два свештеника, обучени у свештене одежде.

Пред само ступање у битку он је узносио Христу Богу и Пречистој Богомајци усрдне сузне молитве и причешћивао се Божанским Тајнама Тела и Крви Христове. Овим непобедивим оружјем он се наоружао више него мачевима и копљима, и више се надао у помоћ Вишњега него у храброст и бројност своје војске, знајући добро Давидову изреку: “Не мари Господ за силу коњску, нити Му је стало до брзине ногу људских. Мили су Господу они који га се боје и који се уздају у милост Његову“ (Пс. 146, 10-11).

Поред тога благоверни кнез и војску своју је подстрекивао на молитве, једно – примером својих побожних молитава, а друго – наређењем, те се сви, павши на колена, са сузама мољаху пред иконом Пресвете Богородице и Часним Крстом Христовим.

Након молитве сви би целивали свету икону и часни Крст и неустрашиво ишли на непријатеља: и Господ им помагаше крсном силом, и Пречиста Богородица им помагаше својим посредовањем за њих пред Богом. Стално се држећи таквог обичаја, велики кнез га не изневери ни пред битку са Бугарима: он крену имајући испред војске Крст Господњи, као цар Константин Велики у старо време. Изишавши на бојно поље, они се бише са Бугарима, и победивши их натераше их у бекство, и гонећи их узеше им пет градова, међу којима и град Брјахимов на реци Ками. А када се после битке са незнабошцима вратише у свој логор они видеше где од иконе Пресвете Богомајке са Богомладенцем Христом излазе пресветли зраци, као огњени, и обасјавају сву војску. То би у први дан месеца августа. Овај чудесни призор још више побуди у великом кнезу храброст и наду, и он поново окрену своју војску у потеру за Бугарима.

Исто тако и грчки цар Мануил, изашавши са својом војском против Сарацена, тог истог дана види слично чудо: од иконе Пресвете Богородице са Спаситељем, која се заједно са часним Крстом налажаше усред његове војске, излажаху огњени зраци који обасјавају сву војску. И тог дана он победи Сарацене.

Цар и кнез, одајући хвалу Богу, известише један другог о одржаним помоћу Божјом победама над непријатељима и о чудесном сијању што је излазило од иконе Спаситељеве. И пошто се договорише са најстаријим епископима својим, они, у знак благодарности Христу Спаситељу и Пречистој Богоматери, установише празник у први дан августа.

А у спомен крсне силе, којом наоружани победише непријатеље, они наредише да се из светог олтара износи часни Крст на средину цркве, да му се сви хришћани поклањају и с љубављу га целивају, славећи распетог на крсту Христа Господа. Осим тога архијереји наредише да се тога дана освешћује вода. И овај празник назваше Изношење Часнога Крста, јер се часни Крст заједно са другим светим иконама свечано износи на реке, студенце и изворе.

Стога празнујмо, браћо, славећи и благодарећи свемилостивог Бога и Спаса нашег Исуса Христа и Пречисту Матер Његову, Владичицу нашу Богородицу, и побожно почитујући часни Крст Господњи.

Али празнујмо с побожношћу и богоугодно, живећи међу собом у миру и љубави, творећи милостињу сиромасима, клонећи се свакога греха и боравећи у страху Божјем, да бисмо се, угодивши нашем Творцу и Господу, удостојили вечног празновања са свима светима после онога дана у који ће се јавити на небу знак Сина Човечјега – часни Крст Христов (Мт. 21, 30), идући испред Судије живих и мртвих који долази са силом и славом великом, и обасјати све праведнике светлим и радост изазивајућим лучама. А по завршетку Суда часни Крст ће кренути испред свих врста светих, предводећи их у Царство Небеско; и блаженствоваће сви свети, радујући се у бесконачне векове. Молитвама Пречисте Дјеве Богородице нека свемилостиви Спас наш Христос придружи њима и нас грешне. Амин.

Извор: црквени календар