Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА! Ово су нове вести за ношење маски, ево колико ћемо их дуго носити

БЕОГРАД – Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да се ситуација стабилизује на подручју читаве земље, а да су добри бројеви резултат поштовања превентивних мера.

„Не сме бити опуштења, а маске ћемо носити дужи временски период“, истакла је Кисић Тепавчевић за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Указујући да је епидемиолошка ситуација све повољнија, она је истакла да не сме бити опуштања, јер је сваког дана „значајан“ број тестираних позитиван на корона вирус.

„Имамо мањи притисак на здравствени систем, али је готово 9.000 људи са активном инфекцијом у Србији, четири петине је у кућној изолацији, али то је значајан број који нам каже који су то потенцијални резервоари заразе који могу да шире инфекцију“, упозорила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, морамо сви да се понашамо као да преносимо инфекцију. Она је навела да се и у Београду и Новом Саду бележи пад броја заражених, али да су нови бројеви и даље високи и додала да се повећава број заражених у Кикинди, где се прати епидемиолошка ситуација.

„Маске ћемо носити дужи временски период, на то треба да будемо спремни, да то постане део наше рутине јер спасава животе“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да је оптерећење здравственог система мање и да ће ускоро бити урађена реорганизација да болнице пређу у нековид систем.

Кисић Тепавчевић је додала да је, када је реч о Београду, врло извесно да ће у наредном периоду из ковид система изаћи Градска болница Звездара.

Извор: Курир.рс/Тањуг